Skoči na vsebino
Odpri meni
Nazaj

Stanje varnosti cestnega prometa letos slabša

policija__foto_Policija_.jpg
10.10.2024 / Za občane

Kot sporoča Policijska uprava Nova Gorica, se je stanje varnosti cestnega prometa od začetka letošnjega leta do sredine septembra 2024 v primerjavi z enakim časovnim obdobjem leta 2023 opazno poslabšalo. Samo v septembru sta na območju novogoriške policijske uprave v prometnih nesrečah umrla dva voznika osebnih avtomobilov.

Najpogostejši vzrok prometnih nesreč na območju PU Nova Gorica še vedno ostaja nepravilna stran in smer vožnje, vožnja z neprilagojeno hitrostjo, nepravilni premiki z vozilom, neupoštevanje pravil o prednosti, pomemben dejavnik v prometnih nesrečah pa je tudi vožnja pod vplivom alkohola. Še vedno je namreč skoraj vsaka deseta prometna nesreča povzročena pod vplivom alkohola.

Dean Božnik iz PU Nova Gorica pojasnjuje: »Na območju PU Nova Gorica je bilo letos oz. v času od 1. januarja do vključno 8. oktobra 2024 obravnavanih  666  (v enakem obdobju 2023 = 743) prometnih nesreč, od tega 6 (3) prometnih nesreč s smrtnim izidom, 68 (58) prometnih nesreč s hudimi telesnimi poškodbami in 166 (191) nesreč z lažjimi telesnimi poškodbami. Za posledicami v prometnih nesrečah je na cestah na Severnem Primorskem v navedenem času umrlo 7 (3) oseb, 67 (59) je bilo hudo telesno poškodovanih in 208 (230) lahko telesno poškodovanih. Od 568 (652) povzročiteljev prometnih nesreč je bilo 57 (66) povzročiteljev alkoholiziranih. Povprečna stopnja alkoholiziranosti je bila 1,47 (1,33) g/kg alkohola v krvi.«

Kot še opozarjajo v PU Nova Gorica, že prvi popit kozarec alkoholne pijače vpliva na zaznavanje, zmožnost presoje in reakcijski čas voznika. Raziskave so pokazale, da se verjetnost povzročitve prometne nesreče že pri koncentraciji 0,5 promila podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa 8-krat poveča v primerjavi s treznim voznikom. Verjetnost se z višjo stopnjo alkoholiziranosti eksponentno stopnjuje. Pri 1,5 promila se tveganje za nastanek prometne nesreče poveča za kar 22-krat.

Zato Svet za preventivo in varnost v prometu občine Brda skupaj z Policijsko upravo Nova Gorica poziva vse udeležence v prometu k varni in strpni vožnji, glede na prihajajoči novembrski čas pa opozarja tudi na nevarnosti vožnje pod vplivom alkohola. 

Voznike bodo k odgovorni vožnji pozivali tudi v sklopu preventivne aktivnosti za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu, ki jo bo policija izvajala teden pred Martinovanjem na območju Svetov za preventivo in varnost v prometu v občinah Brda, Kanal in Nova Gorica.

 

foto: facebook Slovenska policija