Skoči na vsebino
Odpri meni
Nazaj

Dodatne informacije glede nudenja zdravstvenih storitev v Ambulanti Kojsko po odhodu zdravnice

15.10.2024 / Za občane

Pretekli teden so pacienti opredeljeni v Ambulanti Kojsko prejeli dopis, da tamkajšnja zdravnica ne bo več opravljala nalog osebnega zdravnika v zavodu Zdravstveni dom Osnovno varstvo Nova Gorica. V ambulanti v Kojskem je delo opravljala do vključno petka, 11. 10. 2024. Na pobudo župana Franca Mužiča se je direktorica zavoda Petra Kokoravec, dr. med., spec. druž. medicine, udeležila sestanka na Občini Brda, kjer sta skupaj z direktorico občinske uprave Anito Manfreda iskala možne rešitve za nastalo situacijo.

Direktorica zavoda Zdravstvenega doma Osnovno varstvo Nova Gorica pojasnjuje: »Nadomestnega zdravnika za ambulanto v tem trenutku nimamo. Intenzivno delamo na tem, da bi ga našli, vendar teh kadrov na trgu dela ni. Prav tako ni mogoča opredelitev v ambulantah na Dobrovem, saj sta obe ambulanti že polni. Trudili se bomo, da bomo zdravnika v ambulanti zagotavljali vsaj nekaj dni na teden, v kolikor bomo le uspeli. Za ostale dneve bo urejeno nadomeščanje po razporedu v eni od naših ambulant. Razpored nadomeščanj oziroma dela ambulante, bo redno objavljen na naši spletni strani. Trenutno imamo urejeno nadomeščanje do konca oktobra.«

Dogovor med občino in zavodom je bil, da bo občina tedensko spremljala razporede in na krajevno običajen način obveščala javnost.

 

V dopisu, ki so ga prejeli v ambulanti v Kojskem opredeljeni pacienti, je bila navedena tudi informacija, da se lahko pacienti od 1. 11. 2024 opredelijo v Ambulanti za neopredeljene v Novi Gorici na Rejčevi 4 (T: 05 338 32 68). Prav na to temo smo direktorici posredovali nekaj vprašanj občanov, ki jih navajamo v nadaljevanju:

Ali je nujno, da se občani opredelijo v Ambulanti za neopredeljene? 
»Trenutno še ni nujno. V Ambulanti Kojsko bomo zagotavljali vse storitve, tudi če se ne opredelijo v Ambulanti za neopredeljene. Je pa res, da bodo od 1.11.2024 brez izbranega zdravnika, ker se status prekine takoj po odhodu zdravnika. Bodo pa lahko dobili vse storitve.«

Lahko obiščejo nadomestnega zdravnika v Kojskem, četudi niso opredeljeni v Ambulanti za neopredeljene? 
»Ja, lahko, če so bili opredeljeni pri zdravnici v Kojskem.«

Če se ne želijo opredeliti v Ambulanti za neopredeljene, si lahko izberejo katerega drugega prostega družinskega zdravnika v vašem zavodu? 
»Seveda lahko, vendar v našem zavodu na žalost ni nihče prost.«

V primeru, da so opredeljeni v Ambulanti za neopredeljene in ta čas dobite novega zdravnika za Ambulanto Kojsko, se lahko zgodi, da zamudijo "opredelitev" za zdravnika v Kojskem?
»Ja lahko bi se zgodilo, vendar bomo poskusili ob začetku delovanja novega zdravnika skupaj z Občino Brda na ZZZS doseči dogovor, da bi imeli prednost ljudje, ki so že bili opredeljeni pri zdravniku v Ambulanti Kojsko.«