Danes se je pričela dobrodelna dražba vin DOK 2023

datum: 23.05.2023

kategorija: Sporočila za javnost

Dobrodelna dražba vin sodelujočih briških vinarjev na dogodku Dnevi odprtih kleti – DOK, ki ga organizira ekipa Kontrabant je postala že stalnica, dobrodelna sredstva pa se drugo leto zapored zbirajo prek Rotary kluba Medana-Goriška. Izkupiček dražbe bo tokrat usmerjen v nabavo naprav, ki rešujejo življenja, steklenice, ki so jih v ta namen darovali vinarji, pa letos pišejo prav posebno zgodbo.

Na dražbi 37 edinstvenih 3-litrskih steklenic

 

Letošnja dražba vin bo nekaj zelo posebnega, saj so moči združili 36 briških vinarjev, ki sodeluje na dogodku Dnevi odprtih kleti – DOK 2023, ekipa rotarijcev, organizator dogodka Kontrabant in Mednarodni Festival Vizualnih Umetnosti ART CIRCLE International. Po dobrem mesecu dela je tako nastalo 37 edinstvenih 3-litrskih steklenic, vsaka od njih opremljena z unikatno in neponovljivo etiketo mednarodnih umetnikov, ki so bili izbrani za umetniške rezidence na ART CIRCLE SPRING 2023 festivalu marca v Goriških brdih. Steklenice bodo zapakirane v posebnem lesenem zabojčku z logotipom. “S projektom smo želeli poudariti skupne vrednote vseh štirih partnerjev: dobrodelnost, vinarstvo ter vinogradništvo, umetnost in skrb za okolje,” pove organizator dogodka Dnevi odprtih kleti – DOK Brda Dani Strehar.

»Ekipa festivala ART CIRCLE International je izbrala kvalitetne mednarodne umetnike, da so ustvarili posebne unikatne vinske etikete, kot manjša likovna dela, za to dobrodelno dražbo. Povabilu pobudnikom smo se z veseljem odzvali, saj so tudi v naši ekipi rotarijci. Prepletanje in povezovanje področij umetnosti, vinarstva in turizma sta naš fokus že od vsega začetka organiziranja umetniških rezidenc v Brdih od 2011. Kulturna ambasada Nemčije, ŠČUREK Vino je naša lokacija neprekinjeno že od leta 2014, kar dokazuje odlično sodelovanje in posluh vinarjev s svojo blagovno znamko za povezovanje z umetniki. Najnovejša, letos odprta Kulturna ambasada Nizozemske – Vinarstvo EDI SIMČIČ pa je dokaz, da tudi pomembne države na področju kulture prepoznajo našo dodano vrednost,« pove umetniški direktor ART CIRCLE International in akademski slikar Klemen Brun.

»Konceptualni pristop in motivi za ustvarjanje so skozi oči umetnika tudi za tak projekt povsem sorodni ustaljeni umetniški praksi. Umetniki smo se resno lotili izziva in poskušali povezati svoj avtorski likovni izraz s karakteristikami okolja, določenega vinarja ali vina samega. Z dodatkom note dobrodelnosti, ki je nam, umetnikom, zelo blizu, je bil izziv toliko bolj zanimiv,« doda Maša Gala, akademska slikarka in koordinator projekta ART CIRCLE International.

 

Kako bo potekala dražba?

 

Dražba poteka na spletni strani https://www.kontrabant.si/izdelki/dok/drazba/ s pričetkom dne 23. 5. 2023 ob 12. uri. Izklicna cena za vsak posamezno steklenico vina je 150,00 evrov.

Dražitelji lahko izklicno ceno poljubno zvišujejo. Vsak dan se (predvidoma dvakrat dnevno) na spletnem portalu objavi najvišje ponudbe, ki so bile prejete v preteklih 24 urah, pri čemer je najvišji znesek zadnjega dne lahko objavljen večkrat v dnevu.

Dražba se zaključi 6. 6. 2023 ob 12. uri.

Celoten izkupiček dražbe bo Rotary klub Medana-Goriška namenil nakupu dveh defibrilatorjev za še ne pokrita, vendar zelo frekventna območja Goriških Brd – v samem jedru vasice Šmartno in pri razglednem stolpu Gonjače. Morebiten višek sredstev bo klub namenil družinam v stiski v sodelovanju s komisijo za socialna vprašanja na občini Brda.

 

O Rotary klubu Medana-Goriška

 

Klub s sedežem v Goriških Brdih sestavlja 19 članov in uradno deluje od leta 2017 z osnovnim namenom pomagati pomoči najbolj potrebnim v lokalnem okolju in širše. “V petletnem obdobju smo tudi prek komisije za socialna vprašanja na Občini Brda pomagali številnim družinam v stiski s plačilom položnic, nakupom šolskih potrebščin, oblačil in računalnikov za šolo. V času epidemije smo skupaj z občino pomagali z nakupom razkužil in zaščitnih mask za dom upokojencev v Podsabotinu, vsako leto otroku s posebnimi potrebami in staršu omogočimo enotedensko bivanje v kampu na Debelem Rtiču,” pove predstavnik kluba Robert Feri.

 

sodelujoči DOK 2023<<nazaj