Pozdravni nagovor župana Franca Mužiča

datum: 27.12.2022

kategorija: Sporočila za javnost

Objavljamo pozdravni nagovor župana Franca Mužiča ob potrditvi mandata na 1. konstitutivni seji Občinskega sveta dne 21.12.2022.

Spoštovane svetnice in svetniki,

lep pozdrav tudi v mojem imenu. Z veseljem Vam čestitam za izvolitev.

Pred vami, je precej odgovorna naloga.

A naj mi bo dovoljeno, da pozdravim v naši sredini tudi Občinsko volilno komisijo, ki je imela precej zahtevno delo, ne samo v enem krogu, ampak tudi v drugem, tako da se je kar morala potruditi, da je te stvari solidno izpeljala. Poslušali smo poročilo in menim, da je vse potekalo več ali manj korektno ter da smo Brici lahko zadovoljni, da imamo sedaj izvoljen občinski svet. Od danes naprej bo začel potekati tako rekoč osmi mandat Občine Brda.

Prav gotovo ne smem pozabiti pozdraviti tudi moje sodelavce in vse ostale, ki so tukaj prisotni.

Verjemite, da se je ta rezultat zgodil, ker smo v Brdih bili precej solidni, uspešni in tako so nas ocenili tudi Brici, pa tudi izven Brd. To še kako dobro vem, saj se vrtim med ljudmi, ne samo v tem, ampak tudi v širšem prostoru. Verjemite, Brici smo lahko večen primer dobre prakse.

Ampak danes smo tukaj, da rečemo par besed tudi kako in kaj naprej.

Brez dvoma, da si tudi od tega sestava občinskega sveta želim sodelovanja. Kar vedno me novinarji vprašajo: »Ja, kako boste delovali pozicijsko in opozicijsko?«

V Brdih tega skorajda ne poznamo. Mogoče smo nekaj v tem smislu delovali v začetku prvega mandata, ampak proti koncu mandata se je to že nekako zgubilo in steklo. Naslednjih šest mandatov, verjemite, so stvari tekle precej solidno. Kar so predstavniki list in strank rekli v volilni kampanji, se je tudi resnično dogajalo. Delali smo skupno, v dobrobit Brik in Bricev. In zagotovo so tukaj rezultati.

Tisti, ki to priznava, priznava, nekateri pa mogoče mislijo, da bi lahko bilo drugače ali boljše. Tudi sam lahko rečem, da bi lahko bilo še boljše. Sled tega bi si v mandatu, ki je pred nami, želel, da bomo delovali složno, z roko v roki. Verjamem, da so uspehi zagotovljeni.

Vsi smo pred volitvami imeli neke projekte, programe. Ni bistveno, kdo je bil uspešnejši na teh volitvah, kdo manj uspešen. Bistveno je to, da se bomo znali v teh naših komisijah, odborih in tudi na občinskem svetu dogovoriti. Dajmo delat v tem smislu.

V prejšnjih mandatih je bilo teh list in strank celo več. Šest, sedem, celo osem, vem, da jih je bilo v enem mandatu. V tem mandatu imamo še najmanj teh list in strank, pet. Prepričan sem, da bomo morali biti široki in modri, da najdemo neka lepa izhodišča med interesi te peterice.

Neštetokrat sem tudi dal za primerjavo, kako in kaj pozicija in opozicija. Verjemite, da smo v prejšnjem mandatu, ki se nam je danes nekako iztekel, stvari delali zelo usklajeno. Kar smo se uskladili na nivoju podžupanov, na nivoju določenih komisij in odborov, se je tudi kasneje realiziralo na seji občinskega sveta. Naše seje so bile tudi resnično vzor, zakaj bi ne uporabil ta izraz?! V septembru ali oktobru lanskega leta je ravno v tej dvorani potekala neka seja, ko smo imeli trinajst točk dnevnega reda, tudi rebalans proračuna, ki je brez dvoma neka zahtevna točka,  in smo jo uspeli izpeljati v 36 minutah. Ne bi sedaj namigoval, naj bo tako tudi sedaj ali pa naj bo tako vsako sejo. Daleč od tega! Peljemo neko demokratično zadevo. Smiselno je te stvari znati prisluhniti tudi na samem občinskem svetu. Naše seje so bile kratke, ker so bile zadeve v veliki meri predhodno pripravljene, dogovorjene in potem občinski svet ni imel takih velikih težav.

Pred nami je en zanimiv mandat.

»Franc, lahko bi se že enkrat umaknil«, da ne uporabim kake besede sem celo slišal od nekaterih… Vztrajal sem prav zato, ker imamo v ognju ogromno, ogromno želez, ki jih je sedaj potrebno oblikovat oziroma skovati. Pa tudi še nekaj novih želez bomo dali v ta ogenj. V tem mandatu jih bomo tudi izpeljali.

Zagotovo jih bomo izpeljali, če si bomo znali prisluhniti, če si bomo znali podati roke. Zgodba o uspehu v Občini Brda se mora nadaljevati. Prepričan sem, da bomo zmogli, če bomo vsi resnično na pravi način pristopili h temu.

In ko se nam izteče ta mandat, verjemite, bodo Brda še bolj vidna, prepoznavna.

Marsikdo nam bo zavidal, ker smo Slovenci tudi malo 'fovšeni' »Ja pa tej Brici tako in tako«. Ja, bodimo taki. Naj nam malček zavidajo. Če nam nekdo zavida, zagotovo kaže to, da smo v Brdih resnično složni, delavni, garaški, tudi to besedo zelo pogosto uporabljam. Verjemite, rezultati so tudi sled tega tukaj.

Zavedajte se, da vse zadeve, posebno veliki projekti, ne grejo od danes do jutri. Veliki projekti tečejo na neke daljše proge in na daljši čas.

Tudi ta vila, ki je danes čudovita in ki so jo sami Italijani nagradili za neko najbolj urejeno vilo v tej okolici Slovenije in pa celo Furlaniji, ni se zgodila preko noči, ampak potrebnih je bilo kar petnajst do osemnajst let, da se je obnovila.

Tukaj preko gledam prijatelja Gorana. Ko sva z Dorčetom Simčičem pristopila h vipolški mladini, je bil Goran takrat star šestnajst, sedemnajst, osemnajst let. Ne vem, če je bil polnoleten. Takrat je rekel: »Ja, župan, kam bomo zdaj hodili plesat?« Pa sem odgovoril: »Vsaj še deset let boš hodil tukaj plesat«, saj smo vedeli, da ne bomo mogli ta projekt tako hitro izpeljati. Po petnajstih letih se je to le zgodilo in resnično smo priča neki zgodbi o uspehu. Danes bi lahko bil ta objekt zagotovo ruševina, če se občina takrat ne bi odzvala. Ta občina je ta objekt prepisala državi oziroma pustila, da se je nanj vknjižila, tako da je ta objekt postal spomenik prve kategorije v lasti države. Ta se je potem še kako potrudila, na naše intervencije, da se je ta objekt obnovil. In da ne rečem še kaj vse drugega je v takem stilu potekalo. Šmartno, vodovod Brda in te reči.

Resnično si želim od vseh Vas, spoštovane svetnice in svetniki,  da bomo sodelovali in delali to, kar smo rekli med volitvami. Dajmo delati z roko v roki in v korist občank in občanov Brd, s tem pa tudi širšega prostora.

Sam sem tudi zagovornik, da ne moremo zadeve, posebno na področju razvoja gospodarstva, turizma, kateremu dajemo v Brdih velik poudarek, zganjati v nekih občinskih plotnicah oziroma mejah, ampak da moramo delovati širše. Ne samo Goriška, cela Slovenija, smo nekako primer nekega območja, ki ga imajo na italijanski strani pa v večjih deželah kot neko turistično destinacijo. Dajmo tudi mi tako delovati: odprto, široko in iskati partnerje preko naših občinskih meja, celo državnih.

Na tem mestu bi tudi zaključil. Resnično si želim sodelovanja in da bomo čez štiri leta vsi skupaj zadovoljni in ponosni s tem mandatom, ki mu pravimo osmi mandat Občine Brda. Prijeten večer še naprej in korajžno in smelo naprej. Hvala.<<nazaj