Slavnostno odprtje sobe za ocenjevanje in degustacije v Šmartnem

datum: 11.07.2022

kategorija: Sporočila za javnost

Društvo oljkarjev Brda je v sredo, 29. junija 2022 v Šmartnem uradno odprlo sobo za ocenjevanje in degustacije oljčnega olja. Gre za pomembno pridobitev briškega oljkarskega društva, s katero bodo spremljali kakovost briškega olja, obenem pa gre tudi za obogatitev ponudbe v najbolj obiskani turistični točki v Brdih. Soba se nahaja v kletnih prostorih Celovške hiše umetnikov na spodnjem vaškem trgu.

 

»Soba za ocenjevanja in degustacije v Šmartnem ni nekaj novega v delovanju briškega oljkarskega društva.  Gre v bistvu za prenos opreme in aktivnosti iz prostorov v Višnjeviku v prenovljen kletni prostor »avstrijske hiše« v Šmartnem. Oljkarji smo dobili prostor v najbolj obiskanem naselju v Brdih, naselje pa je dobilo vsebino,  ki bo gotovo obogatilo turistično ponudbo.  V resnici smo sobo začeli uporabljati takoj, ko so to omogočali predpisi NIJZ v zvezi s COVID 19,« pojasni predsednik društva Božidar Slivnjak, ki še dodaja: »Soba v Šmartnem bo, poleg ocenjevanju olj, namenjena za degustacije za zahtevnejše goste in tudi za druge promocijske namene. Člani društva, ki veliko svojega časa vlagajo v aktivno življenje društva, bodo dobili možnost promocije svojih olj. Ta prostor nam daje možnost, da bomo lažje uresničevali temeljno poslanstvo našega društva: skrbeti za kakovost, izobraževanje članov in potrošnikov ter promocijo briškega oljčnega olja.«

Na slavnostnem dogodku je prisotne nagovoril tudi župan Občine Brda Franc Mužič, ki ne skriva zadovoljstva ob razvoju in kvaliteti briškega oljkarstva: »Briško oljkarstvo je doživelo hud udarec ob pozebi pred nekaj manj kot sto leti. Takrat so v Brdih pozeble skoraj vse oljke. Bruno Podveršič je verjel, da to drevo mora ponovno pridobiti svoje mesto med briškimi griči, ob bok češnji in trtam. Občina Brda je podprla pobudo in Bricem simbolično podarila približno deset tisoč dreves, ki so posajena ob javnih površinah. Pa tudi skozi vsa ta leta redno podpiramo aktivnosti oljkarskega društva. Danes briški oljkarji s svojim oljem žanjejo uspehe širom po svetu, od New Yorka do Tokia, briška krajina in turistična ponudba pa je gotovo posebna tudi zaradi tega. Oljkarstvo obenem postaja vse bolj zanimivo tudi za mlade kmete. Tukaj gre poklon briškemu oljkarskemu društvu, ki poleg rednih aktivnosti tudi izobražuje in promovira to kmetijsko dejavnost. V zadovoljstvo mi je tudi, da smo v lanskem letu okronali sodelovanje s celovško občino z obnovo Celovške hiše v Šmartnem, v kateri je dom dobila tudi soba za ocenjevanje in degustacije briških oljkarjev. Na občini smo podprli ta prenos iz Višnjevika v Šmartno, saj smo bili mnenja, da bo ta krasna srednjeveška vasica, ki smo jo obnovili tudi skupaj z evropskimi sredstvi, gotovo pravo mesto za okušanja in ocenjevanja visokokakovostnih briških oljčnih olj.«

Na odprtju sobe za ocenjevanje smo pričakovali tudi občinskega svetnika in direktorja Kleti Brda, domačina in oljkarja Silvana Peršoljo, pa so ga zadržale druge obveznosti. Klet Brda je namreč z investicijo v novo oljarno pred tremi leti pomembno pozitivno posegla v briško oljkarstvo in pričakovati je, da bo v bodoče intenzivirala aktivnosti na tem področju. 

Dodaten elan briškemu panelu

Preselitev sobe je vdahnila dodatnega elana tudi komisiji za senzorično ocenjevanje oljčnega olja Društva oljkarjev Brda (t.i. panel), ki je nastala v sklopu čezmejnega projekta UELIJE II. To je do lanskega leta vodil Davis Prinčič, ki je štafetno palico sedaj prepustil Jadranu Jakončiču. Slednji je kot prvi in edini Bric doslej postal član tudi nacionalnega panela (Nacionalnega referenčnega laboratorija za področje kemije in senzoričnega oljčnega olja pri Inštitutu za oljkarstvo ZRS Koper). Briški panel je pred kratkim med svoje vrste pridobil nekaj zelo dobrih novih članov, ki prihajajo iz različnih koncev briške občine.

»Ne smemo zanemarjati pomena briškega tehničnega panela. Ta nam omogoča, da imamo sami kontrolo nad kakovostjo briškega oljčnega olja. Briški panel je nepogrešljivi akter v delovanju društva. Dejansko si niti ne predstavljam, da bi si dovolili, da bi izgubili osebje, ki je strokovno usposobljeno za ocenjevanje kakovosti oljčnega olja. Veseli me, da so člani panela različnih generacij, zelo strokovni in iz različnih koncev Brd,« izpostavlja predsednik društva Božidar Slivnjak, ki je tudi sam član briške ocenjevalne skupine.

Gre poudariti, da imajo člani briškega oljkarskega društva na voljo brezplačno oceno olja, saj si je društvo zadalo nalogo usmerjati briške oljarje k čim boljši in kakovostnejši pridelavi oljčnega olja.

Slavnostni dogodek  priložnost tudi za letni zbor vseh slovenskih »panelistov«

Odprtja sobe za ocenjevanje in degustacije oljčnega olja v Šmartnem so se poleg članov komisije za senzorično ocenjevanje oljčnega olja Društva oljkarjev Brda udeležili še člani nacionalnega referenčnega laboratorija za področje kemije in senzoričnega preskušanja oljčnega olja pri Inštitutu za oljkarstvo ZRS Koper in komisije za senzorično ocenjevanje oljčnega olja Goriškega oljkarskega društva. Organizacija letošnjega srečanja članov ocenjevalnih komisij oziroma panelistov je namreč pripadala ravno briškemu oljkarskemu društvu.  

»Iz vseh treh slovenskih ocenjevalnih skupin se nas je zbralo več kot 30. V sodelovanju z Društvom za razvoj pivske kulture – Sommelier Slovenije smo na Turistični kmetiji Štanfel v Podsabotinu pripravili degustacijo briških penin, za kar se zahvaljujemo Davorinu Škarabotu, ki nas je strokovno vodil skozi degustacijo zelo zanimivih penin. Srečanje, ki smo ga lahko izvedli prvič po izbruhu epidemije Covid, je gotovo naredilo odličen vtis,« zaključuje Slivnjak.

Klet Brda je za vsakega udeleženca srečanja pripravila darilo – steklenico Peneče Rebule.

 

Sicer pa so se člani Društva oljkarjev Brda 1. julija zbrali tudi na rednem občnem zboru društva.

_______________

Foto: Darjo Mohorič

 <<nazaj