Slavnostno v Šmartnem: odprla se je celovška Hiša umetnikov

datum: 23.06.2021

kategorija: Sporočila za javnost

Danes sta župan Občine Brda Franc Mužič in podžupan Mestne občine Celovec Alois Dolinar, kot simbol počastitve 30. obletnice razglasitve samostojnosti Slovenije, slavnostno odprla Hišo umetnikov v Šmartnem, plod dolgoletnega in pred kratkim ponovno obnovljenega sodelovanja med obema občinama.

 

Znano je, da je bilo Šmartno pred 45 leti močno prizadeto zaradi potresov, ki so se maja in septembra zgodili v Furlaniji Julijski krajini. Takrat je celovška občina začutila stisko Bricev in željo obnoviti srednjeveško vasico v prvotnem slogu. Tako se je odločila obnoviti eno izmed hiš, t.i. Celovško hišo. Šmartno je v vseh teh desetletjih sledilo viziji kulturnega bisera v objemu briških gričev in postalo je ena najbolj obiskanih točk obiskovalcev ne samo iz sosednjih držav, temveč tudi zelo oddaljenih. Sodelovanje med briškim teritorijem in celovško občino je bilo ponovno, na pobudo celovške občine, obnovljeno pred dvema letoma, med drugim tudi z namenom nadgradnje sodelovanja na preostalih področjih, ne zgolj umetnosti, kateri je posvečena hiša, temveč tudi na področju turizma in prenosa dobrih praks. Velja pa tudi omeniti, da je pred dvema letoma avstrijsko veleposlaništvo pristopilo k umetnostnemu projektu umetniških ambasad Art Circle. Celovška Hiša umetnikov je bila medtem v skladu z dogovorom obnovljena, tako v svojem osrčju, kot zunanjosti. Za notranjost je poskrbela celovška občina, gank pa je obnovila Občina Brda ter se zavezala v prihodnje poskrbeti tudi za zunanji izgled hiše.

Sodelovanja s celovško občino in obnove Hiše umetnikov se je v svojem nagovoru dotaknil župan Franc Mužič:

»Po potresih leta 1976, ko je bilo tudi v Šmartnem poškodovanih veliko hiš, bi se lahko tudi tukaj ponovila zgodba Breginja, kjer so pustili le za vzorec originalnih hiš, ostalo pa porušili. V Šmartnem smo imeli srečo, da se je zanj boril arhitekt Izidor Simčič. Šmartno je ohranilo prvotni slog in v kasnejših letih so se tukaj pojavili ljudje, ki so začutili pomembnost arhitekture v Šmartnem. Ključno besedo sta tukaj imela Mestna občina Nova Gorica in Ministrstvo za kulturo. Pojavila pa se je tudi prijateljska Mestna občina Celovec. Takrat je prišlo do velikega pobratenja med celovško občino ter občinama Nova Gorica in Gorica, ti prijateljski odnosi pa živijo še danes. Upam si tudi trditi, da smo po svoje s celovško občino pobrateni tudi Brici, saj smo bili v tistih časih del velike novogoriške občine. No, tako je po potresih pred 45 leti celovška občina obnovila eno hišo v Šmartnem in jo namenila gostovanju in ustvarjanju celovških umetnikov. Kontakte smo skozi vsa ta leta vzdrževali, v zadnjem času pa se je izkazala potreba, da se objekt ponovno obnovi. Veselimo se, da se bo sodelovanje med briško in celovško občino nadaljevalo in prav je, da bodo v kulturni biser Šmartno prihajali ustvarjati ljubitelji kulture. Zadovoljen sem, da se ta slavnostni dogodek odvija ravno v dneh, ko praznujemo 30. obletnico samostojne Slovenije. Pred nami so še lepi časi, ampak ti nas bodo spremljali, če se bomo znali pogovarjati, usklajevati ter se izogibati konfliktnim situacijam. Tako na mednarodnem področju kot v sami domovini bi si želel, da bi bili bolj spravni, saj takrat stvari veliko bolje tečejo in več lahko ustvarimo. « Kot je še omenil, je v Šmartnem še nekaj objektov potrebnih obnove, te pa bodo gotovo v bližnji prihodnosti tudi deležni ter da Občina Brda skupaj z Zavodom za turizem, kulturo, mladino in šport Brda intenzivno dela na prepoznavnosti, kar se odraža tako v domovini kot v tujini.

Podžupan Mestne občine Celovec Alois Dolinar je svoj pozdrav pričel s spominom na dogodke izpred 30 let, ko se je v Tržiču srečal s tanki:

»Bil je 25. junij. Od takrat naprej je Slovenija pisala novo zgodovino. A ne zgolj Slovenija, tudi mi smo pisali novo zgodovino. Danes smo v schengenskem območju, kjer ni več meja. Menim, da to dobrino ne smemo kar tako pozabiti. Živimo v alpsko-jadranskem prostoru in menim, da Korošci gojimo posebne čustvene odnose za dežele v tem prostoru. Od Lignana, do Pirana in Brd boste ob koncih tedna srečali veliko avstrijskih Korošcev. To je znak povezovalnosti, kjer se skupaj najdemo, skupaj dihamo. Gre za skupni kulturni prostor, ki nas vse navdušuje. Zato sem zelo hvaležen, da lahko danes ponovno odpremo to Celovško hišo, ki je tudi simbol povezovanja. Hišo bomo z veseljem dajali na razpolago našim umetnikom, ki imajo sedaj možnost, da tukaj ustvarjajo tako na likovnem, kot glasbenem in literarnem področju. Ob tej priložnosti se zahvaljujem županu Globasnice Bernardu Sadovniku in Filipu Waraschu, ki sta orala ledino na področju odnosov z Brdi in vsemi sodelovanji, ki so nastala. Celovčani smo navdušeni, ko naše mesto obiščejo Brici s češnjami, kot tudi, ko mi obiščemo Brda ob zorenju vina. To sodelovanje bo zagotovo obstajalo še naprej. V veliko čast mi je, da z briškim županom danes odpirava to Hišo umetnikov

Današnjemu slavnostnemu dogodku v Šmartnem so prisostvovali tudi svetnica Mestne občine Gorica Chiara Gatta, podžupanja Mestne občine Nova Gorica Damjana Pavlica in župan Globasnice Bernard Sadovnik.

 

Galerija slik je na voljo TUKAJ.

 <<nazaj