Sporočilo projekta Pot miru mora biti sodelovanje in povezovanje

datum: 24.02.2021

kategorija: Sporočila za javnost

Fundacija Pot miru, Kobariški muzej ter Zavoda Turizem Miren - Kostanjevica in Vipavska dolina so pretekli teden medijem poslali sporočilo za medije, v katerem izpostavljajo novost na Poti miru od Alp do Jadrana, in sicer povezan nastop treh točk postanka, muzejev in INFO centrov: Kobariškega muzeja, Parka miru na Sabotinu in Pomnika miru na Cerju. V briški občini pozdravljamo pobudo povezovanja teh treh točk, kot tudi promocijo širšega čezmejnega prostora, saj v svojem bistvu nosi sporočilo miru in povezovanja ter tke vez celotnemu območju od Alp do Jadrana. Pri projektu je od samega začetka sodelovalo veliko partnerjev, tudi prostovoljcev, ki so jih avtorji sporočila za javnost in pobude tako rekoč pozabili omeniti. V projekt Poti miru že od prvega dne globoko verjame tudi Občina Brda, ki je vložila veliko truda v oblikovanje produkta na zgodovinskem Sabotinu in je poleg številnih posameznikov zaslužna, da je prav Park miru na Sabotinu danes ena izmed strateških točk na tej poti.

 

»Priznati moram, da sem presenečena in hkrati razočarana, da iz Brd nismo bili povabljeni na srečanje, ki je potekalo na Cerju in tudi v samem sporočilu medijem nismo bili nikjer omenjeni. Niti z eno besedo, ne z logotipom. Seveda razumem, da se oblikujejo novi zavodi, združenja, posamezniki, ki vstopajo in pomagajo pri oblikovanju Poti miru. Prav je tako in prav je, da v produkt verjamemo v čim večjem številu. Ne morem pa mimo dejstva, da je zame in za moje sodelavce na prvem mestu pošteno in odkrito sodelovanje, ne glede na sistemsko, občinsko ali kakršnokoli drugo obliko. Sabotin je bil in bo vedno del Brd. Temu hribu smo Brici in Brike zavezani tako zgodovinsko, spominsko kot tudi v aktualnem času,« je razočarano potezo partnerjev v projektu komentirala direktorica Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda Tina Novak Samec.

Občina Brda podpira vsakršni projekt ali dogodek, ki ohranja dediščino ter vzpostavlja vez s sporočilom miru, zato je briška občina že od prvih osnutkov razumela in spodbujala produkt Poti miru od Alp do Jadrana. Gre za dolgoletno sodelovanje, ki je oblikovalo med drugim tudi večplasten produkt Poti miru na Sabotinu, v katerega so bili vpeti različni briški subjekti, od strokovnega tima Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda, do občinskih služb ter prostovoljcev, kot recimo Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Brda, Planinskega društva Brda, veteranov NOB, oskrbnikov Okrepčevalnice na Sabotinu idr. Občina Brda in ZTKMŠ Brda sta bila ključna pri vzpostavljanju te pomembne strateške točke na Sabotinu.

»Naj še dodam, da je Občina Brda pripomogla k temu, da je Ministrstvo za obrambo oba objekta na Sabotinu prepisala na novogoriško mestno občino. Računali smo, da bo en objekt sicer vendarle dobila Občina Brda. Ker pa oba objekta ležita na območju novogoriške občine, so seveda tudi drugi objekt prevzeli v upravljanje novogoriški kolegi. Prepričani smo bili, da bomo še naprej aktivno vključeni v projekt Park miru na Sabotinu, ki se še kako navezuje tudi na Občino Brda,« pove dolgoletni župan Občine Brda Franc Mužič in posebej izpostavi: »Želeli bi si, da bi bila pri objavah za javnost vključena tudi Občina Brda, ki je skozi leta sofinancirana projekt in ga podpirala. Pred dobrim desetletjem je prav briška občina asfaltirala 7,5 km poti do te strateške točke. Urejali in širili smo parkirne prostore ob poti, ki so namenjeni tudi avtobusom. Strokovni sodelavci ZTKMŠ Brda so skupaj s predstavniki PD Brda in Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Brda sodelovali pri trasiranju Poti miru, pri snovanju nove muzejske zbirke, pri vzpostavitvi dveh novih krožnih poti – Male in Velike krožne sabotinske poti. Velik del poti pelje ravno po teritoriju Občine Brda, od Sabotina do Korade. Poti na Sabotinu vzdržuje Planinsko društvo Brda. Kaverne in rove so čistili veterani NOB Brda in skrbnik okrepčevalnice na Sabotinu Bogdan Potokar. Ko govorimo o turizmu govorimo o povezovanju in se ne zapiramo znotraj institucij. Pristop izključevanja je zato za našo občino nesprejemljiv in ga kot takega obsojamo. Saj je ravno sporočilo projekta Pot miru povezovanje in sodelovanje!«

 <<nazaj