Soustvarimo praznični december v Brdih

datum: 29.11.2020

kategorija: Sporočila za javnost

Pred nami je december, praznični čas, ki mu bomo v Brdih, kljub ukrepom, poskušali odeti v čarobnost, ki mu pripada. V prihodnjih dneh boste v svoje nabiralnike dobili vabilo Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda, da se vključite v simpatičen niz prazničnih aktivnosti.

Drage občanke in občani Brd!

Pred nami je december, praznični čas, ki naj bi prinašal toplino, druženje, dobre misli. Ker je za nami nenavadno in posebno leto, verjamem, da je marsikomu prineslo tudi zaskrbljenost, negotovost in žalost. Zato je še toliko bolj pomembno, da z lepimi gestami poskušamo polepšati naš vsakdan in vnesti pravljično vzdušje v naše okolje. Se med sabo povežemo na simbolni ravni, tudi če zaradi NIJZ ukrepov to fizično ne bo mogoče. Na Zavodu za turizem, kulturo, mladino in šport Brda vas zato vabimo, da se vključite v sklop prazničnih aktivnosti:

 

1. Okraševanje domov (enotna izdelava vencev za vrata in okna) - Kako izdelamo venec? Uporabimo naravne materiale – »rožje« od trte. Za demonstracijo pletenja vencev smo prosili izkušenega Lucijana Grudino.

 

Vence okrasite z lučkami in dekorativnimi elementi -  sledimo vodilu manj je več. Po želji lahko dodate zelenje, mah, pentljo, storže.

Zakaj venec:
Venec in krog: neprekinjeni krog venca nas spominja na neskončnost. Krog je znamenje povezanosti med ljudmi, je brezčasen in v gibanju neustavljiv. Za material smo izbrali »rožje« trte, ki za nas simbolizira vir našega preživetja in tesno navezo z zemljo.

Zimzelene vejice ali mah: so znamenje upanja.

Svetloba: povezana je s spoznanjem, z razodetjem, razsvetljenjem, intuicijo, ljubeznijo, življenjem. 

 

2. Okraševanje javnih krajev (izdelava večjih vencev iz »rožja« trt) - večje vence dostavite do 6. 12. 2020 predsednikom VS in KS.

3. Jaslice v cerkvah in na javnih mestih – ob spoštovanju ukrepov NIJZ. Na mail tic@brda.si do 6. 12. 2020 sporočite kje bodo jaslice postavljene na ogled.

4. Božični briški zvonovi – v dogovoru z župniki, bodo na božični večer zadoneli zvonovi po vseh vaseh

5. Briški izzivi »Praznični navdih – Podvig za vsih!« ste prejeli v vseh gospodinjstvih po pošti. V kolikor potrebujete dodatne obrazce jih dobite v info predalčkih Občine Brda (glavni vhod) ali TUKAJ

6. Briški izzivi vsebujejo sklop Bodi kreativen (do 20. 12. 2020) – podari sovaščanom nasmeh.

Na pobudo VS Šmartno pozivamo, da se iniciativi prazničnega obdarovanja pridružimo vsi. Pokličite svojega predsednika/-co VS ali KS in se dogovorite za predajo izdelane čestitke ali okraska.

 

Vsi smo Brda! Ostanimo povezani! Skupaj zmoremo!

 

Tina Novak Samec

ZTKMŠ Brda, direktorica

 <<nazaj

17. januar

Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
decemberfebruar