Briški srednjeveški biser Šmartno najboljši med vaškimi jedri

datum: 17.10.2020

kategorija: Sporočila za javnost

Z izrednim veseljem sporočamo, da je srednjeveška vasica Šmartno, orlovo gnezdo, kot jo je rad poimenoval briški poet Alojz Gradnik, prepričala komisijo akcije Moja dežela – lepa in gostoljubna 2020 in si prisvojila lovoriko najboljše v kategoriji vaških jeder. To je vnovična potrditev, da je bil dolgoletni trud v njeno urejanje in ohranjanje pravilno in skrbno načrtovan ter izveden.

 

Slikovita obzidana vas s petimi ohranjenimi stolpi, ki jo je malodane videti iz vseh briških gričkov, je danes postala obvezen delček slehernega itinerarija v Brdih. Skoznjo se sprehodijo obiskovalci iz celotnega sveta, poseben utrip pa je gotovo začutiti v aprilu in novembru, ko se v njenem osrčju razživita enogastronomska festivala Brda in Vino ter Martinovanje. Šmartno je tudi zgodba o uspešni popotresni obnovi. S pomočjo državnih in evropskih sredstev je vas v štirih desetletjih ponovno pridobila nekdanjo podobo in si med drugim s strani Unesco klubov iz Italije prislužila nagrado Foglia d'oro za najlepše prenovljeno vas. V njenem jedru danes najdemo številne zanimive zbirke, galerije, gostinske ponudnike kot tudi oljčni bar ter trgovinico z naravno kozmetiko in keramiko.

Direktorica Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda Tina Novak Samec je tokratno uvrstitev Šmartnega na najvišjo stopničko med slovenskimi vaškimi jedri v akciji Moja dežela – lepa in gostoljubna pozdravila z besedami:

»Še tako lepa arhitektura in dediščina se ne bi izražali v svoji popolnosti brez pristnih in gostoljubnih prebivalcev. Naše Šmartenke in Šmartenci so tisti, ki dajejo vasi dušo, tisti, ki pozdravijo slehernega obiskovalca, ohranjajo izročila in prenašajo tradicijo. Priznanje nam daje zagon in novega vetra. Idej je še veliko in ob vsakokratnem klepetu z domačini, se rodi nova. Naša zaveza: še naprej vas bomo presenečali in navduševali, da se boste k nam vračali znova in znova.«

Župan Franc Mužič temu dodaja:

»Priznanje nam gotovo veliko pomeni. Naj poudarim, da je bilo v preteklih desetletjih potrebnih veliko pogovorov, kompromisov, pa tudi iznajdljivosti, da smo uspeli obnoviti in ohraniti čar vasice Šmartno. Uspeli smo črpati tudi državna in evropska sredstva. Na tem mestu se moram pa gotovo zahvaliti našemu vrlemu arhitektu Izidorju Simčiču, ki je s svojo vztrajnostjo prepričal odločevalce, da se ne ponovi popotresna zgodba Breginja. Danes je Šmartno postalo izjemno obiskana turistična točka, kar našim občinskim službam narekuje dodatne investicije v luči boljšega doživljanja tega bisera.«

Najboljši v akciji Moja dežela – lepa in gostoljubna so bili danes ob 16.50 premierno predstavljeni v posebni oddaji na Planet TV. Vabljeni k spoznavanju našega srednjeveškega bisera Šmartno. Obiščite nas v Brdih!

Iskrene čestitke vsem, ki so se podali v tokratno preizkušanje v akciji Moja dežela, lepa in gostoljubna.

*********

Akcija Moja dežela – lepa in gostoljubna je vseslovensko tekmovanje v urejenosti in gostoljubnosti mest, vasi, krajev, glampingov, hostlov, tematskih poti ter mestnih, trških in vaških jeder. Petrol je v okviru natečaja ocenjeval svoje bencinske servise. Gre za natečaj, ki so ga pri Turistični zvezi Slovenije pripravili že 29. leto zapored.  Častno pokroviteljstvo natečaja je letos prevzel predsednik vlade Janez Janša, v njem pa je sodelovalo 37 izletniških krajev, 39 mest, 13 turističnih krajev, 13 zdraviliških krajev, 7 »youth hostlov«, 19 kampov in glampingov ter 16 tematskih poti ter lepo število Petrolovih servisov, kar pomeni, da je strokovna komisija v dobrem poldrugem mesecu Slovenijo prečesala vzdolž in počez.

 <<nazaj