Destinacija Brda tudi letos v eliti Sustainable TOP 100 Green Destination

datum: 07.10.2020

kategorija: Sporočila za javnost

Destinacija Brda je letos ponovno proglašena med TOP 100 najbolj trajnostnih destinacij na svetu - Green Destinations. Naslov, ki so si ga na Slovenskem prislužili še destinacije Bled, Dolina Soče, Kočevsko, Ljubljana, Logarska Dolina (Solčavsko), Miren Kras, Podčetrtek in Rogaška Slatina, je bil proglašen na današnjem dogodku Global Green Destnation Days, ki je letos prvič potekal on-line. Spomnimo, da je destinacija Brda pred slabim letom dni postala zlata slovenska zelena destinacija, uvrstitev v seznam 100 najboljših na svetu pa potrjuje, da so trajnost in trajnostne zgodbe, tudi v izrednih časih, primarnega pomena v Brdih.

 

 

Direktorica Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda Tina Novak Samec je letošnjo ponovno uvrstitev v svetovno elito zelenih destinacij pozdravila z besedami:

»Popolnoma trajnostne destinacije ne obstajajo, podarja odbor natečaja. Zagotovo pa naša destinacija Brda izstopa v aktivnostih in izboljšavah, ter razvoju, ki stremijo k trajnosti. K slednjemu smo se v Brdih zavezali že davno, lahko bi rekli, da stremimo v tej smeri že od vedno. Naša navezanost na zemljo, lokalno, tradicijo po eni strani, ter  izobraževanje, razvoj in sodobnost po drugi strani so naše trajnostno vodilo. Letošnje leto je bilo posebno v vseh pogledih. Z gotovostjo pa lahko trdimo, da smo se z aktivnostmi še bolj navezali na koncept zelene sheme in trajnostnega razvoja. Komisijo smo še posebej navdušili z akcijama Briška češnja v vsak dom in Naredi si svoj praznik češenj, v kateri smo bili vključeni vse Brike in Brici.«

 

Natečaj Sustainable Top 100 je zasnovan kot predstavitev zgodb o trajnostnem turizmu in dobrih praks destinacij, ki so lahko v navdih drugim destinacijam, organizatorjem potovanj in popotnikom. Z objavo Sustainable Top 100 letnega seznama in izmenjavo dobrih praks ter zgodb o uspehu pri upravljanju destinacij pobudniki priznavajo korake, ki so bili sprejeti za to, da turistične destinacije postanejo z vidika izkušnje obiskovalcev bolj trajnostne, odgovorne in privlačnejše.

Letošnji izbor so bolj kot kdaj koli prej narekovali kakovost, učinkovitost in prenosljivost Zgodb o dobrih praksah, ki so jih destinacije predložile nominacijam. Sicer je Odbor natečaja poudaril, da izbor na seznam Top 100 ne pomeni, da je destinacija trajnostna, temveč, da se dobro trudi in obeta napredek. Popolnoma trajnostne destinacije, kot še dodajajo, ne obstajajo.

Velja še poudariti, da bo najboljša stoterica prestavljena tudi v vodniku Good Travel Guide, ki zainteresiranim popotnikom pripoveduje o svetovnih trajnostnih zgodbah, kar je za destinacijo Brda gotovo izjemna promocijska priložnost.

Tekmovanje poteka pod okriljem partnerstva Top 100, s posebnimi prispevki: Green Destinations, QualityCoast, TravelMole, Vision on Sustainable Tourism, Travelife, ITB Berlin, Asian Ecotourism Network, Ecotourism Australia in GLP Films.<<nazaj