Odziv na izjavo državnega svetnika Branka Tomažiča v Dnevniku RTV Slovenija, dne 10. junij 2020

datum: 11.06.2020

kategorija: Sporočila za javnost

Objavljamo odziv župana Franca Mužiča, na sinočnje izjave državnega svetnika Branka Tomažiča v osrednji informativni oddaji RTV Slovenija glede vprašljivega porekla briškega sadja:

V večernem Dnevniku RTV Slovenija je v prispevku »Samooskrba s hrano«, ki ga je pripravil novinar Viki Twrdy, državni svetnik Branko Tomažič izpostavil potrebo po večjem nadzoru porekla z besedami: »Bo potrebno kakšno klet zapret, pa kakšnega trgovca z zelenjavo in sadjem. Danes so aktualne jagode, pa češnje. Briške češnje! Na koncu človek iz Brd hodi v Italijo po češnje, pripelje v Ljubljano. Saj ti, ki preprodajajo češnje, ne vejo, ali so res briške ali niso. Doma pa nimajo niti ene češnje! Kontrola, nadzor, sledljivost. Prvi pokazatelj, ki bo tudi povečal samooskrbo.«

Ostro nasprotujemo namigom in posploševanju, da briški kmetje zlorabljajo zaupanje potrošnikov v kakovost briških češenj. Besede državnega svetnika, ki je bil v Državni svet izvoljen kot predstavnik Kmetijsko-gozdarske zbornice, nas žalostijo, saj je na nacionalni televiziji v osrednji informativni oddaji neupravičeno razvrednotil dolgoletni trud in delo Združenja sadjarjev Brda ter Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda v oblikovanju in zagotavljanju visoke kakovosti in sledljivosti briškega sadja.

V Občini Brda smo prvi na fronti liniji, ki zahtevamo, da se nadzira in sledi poreklo produktov. Blagovno znamko in zaupanje v naše lokalne produkte smo Brici gradili skozi stoletja, naše sadje je razveseljevalo potrošnike širom po Srednji Evropi, in to še v času, ko so povezave temeljile zgolj na železniške poti! Še posebej v letošnjem letu, v času epidemije s COVID-19, smo v Brdih še bolj stavili in vložili energije v gradnjo zaupanja v briško sadje, promocijo tega, sploh pa v spodbujanje lokalnih produktov. Na ta način smo podprli tudi prizadevanja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v promociji pridelave in zagotavljanju samooskrbe. Združenje sadjarjev in ZTKMŠ Brda, ki skupaj z vinogradniki, vinarji in oljkarji že leta skrbno kujeta zgodbo pristnosti in trajnosti v Občini Brda, sta s skupnimi močni oblikovala izjemni promocijski akciji »Briška češnja v vsak dom« in »Naredi si svoj praznik češenj«. S prvo sta bila vzpostavljena seznama objavljena na spletni strani www.brda.si , kateri briški sadjarji kje v Brdih ali izven občine prodajajo češnje, s čimer smo potrošnikom omogočili nakup češenj direktno pri briškem kmetu. Z drugo akcijo, pa smo akcijo »Briška češnja v vsak dom« nadgradili na način, da smo obiskovalce iz celotne Slovenije povabili, da si oblikujejo oddih v Brdih po svoji meri, med drugim tudi, da si privoščijo obiranje češenj.

Vse naše aktivnosti so torej usmerjene k cilju, da slovenski in tuji potrošniki prepoznajo kakovost in okus briške češnje, še bolj veseli pa smo, če to združijo z obiskom Brd in se tako na lastne oči prepričajo o poreklu sadja, ki ga okušajo. Da prepoznajo trud, ki ga vloži briški kmet, da je produkt, ki ga držijo v rokah, visoke kakovosti in posebnega »briškega« okusa.

Drži, da je bilo v preteklosti veliko poskusov zlorabe porekla »briško«, res pa je tudi, in to najbolj poudarjamo, da smo briški kmetje postali zelo občutljivi in mačehovski na poreklo »briško«. Ne dovoljujemo nikakršne zlorabe tega naziva v škodo dobrega imena briškega sadja in briškega kmeta.

Nenazadnje je Združenje sadjarjev Brda ob nedavni objavi na družabnem omrežju Facebook, da se na policah novogoriške enote trgovske verige prodajajo grške češnje za briške, nemudoma odzval, poslal dopis trgovski verigi in zahteval opravičilo in jasno označbo, češnje katerega porekla ta trgovska veriga prodaja na svojih policah.

Ravno tako velja omeniti apel, ki ga je direktorju Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice d.o.o. mag. Andreju Oraču, v vednost pa županu Zoranu Jankoviću ter mestnemu svetu MOL ter Tržnemu inšpektoratu RS, glavni inšpektorici Andrejki Grlić pretekli teden poslalo briško Združenje sadjarjev, da pristojne institucije temeljiteje preverijo poreklo sadja na centralni ljubljanski tržnici, s posebnim poudarkom na zlorabi blagovne znamke »briško sadje«. Naj še omenim, da se bodo briški sadjarji s predstavniki ljubljanskem mestne občine v kratkem tudi sestali.

Upoštevajoč ves trud vseh briških kmetov in institucij, da se dobro ime briškega sadja ne izkorišča, so bile besede državnega svetnika Tomažiča zelo žaljive in neupravičene, s tem pa bi lahko bila povzročena tudi gospodarska škoda briškim kmetom. Zato pričakujemo, da državni svetnik Branko Tomažič prekliče svojo izjavo glede porekla briškega sadja.

Nocoj bo na prvem programu RTV Slovenija tudi oddaja Ekstravisor na temo samooskrbe, za katero naprošamo, da se izpostavi odziv Občine Brda na besede državnega svetnika Branka Tomažiča in trud, ki ga Brici vlagajo v zagotavljanje sledljivosti in blagovne znamke »briško sadje«.

S spoštovanjem,

 

Franc Mužič
župan Občine Brda

 <<nazaj