Destinacija Brda v eliti 100 svetovnih trajnostnih destinacij „Sustainable Global TOP 100 Destinations 2019“

datum: 14.10.2019

kategorija: Sporočila za javnost

V okviru letošnje konference Global Green Destinations Days (GGDD), ki je potekala med 8. in 12. oktobrom v Zagrebu in na Malem Lošinju, je bil v četrtek razkrit letošnji seznam Top 100 trajnostnih destinacij sveta (2019 Sustainable Destinations Top 100). Z veseljem sporočamo, da so med 31 slovenskimi destinacijami ta naziv osvojila tudi Brda.

 

Direktorica Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda Tina Novak Samec je novico o uvrstitvi med stoterico najboljših destinacij pospremila z besedami: “Vsak prejeti certifikat dokazuje, da smo v Brdih v preteklih desetletjih veliko naredili v smeri trajnostnega razvoja destinacije na vseh področjih. Gre za način razmišljanja, za način življenja, katerega smo v teh letih osvojili. Brda tako spadajo v sam svetovni vrh butičnih zelenih destinacij. Najpomembnejše pa je, da se tu dobro počutimo tako prebivalci kot dnevni in večdnevni obiskovalci.”

Konferenca GGDD je ena najpomembnejših letnih globalnih dogodkov trajnostnega turizma. Tematika tokratnega GGDD se je dotikala aktualne problematike prekomernega turizma in usmerjanja turističnih tokov. Strokovnjaki so tokrat iskali zelene rešitve za razpršitev turističnih tokov, ustrezno promocijo trajnostnih destinacij, oblikovanje trajnostnih turističnih produktov oz. ponudbe, 'de-karbonizacije' in prilagajanja podnebnim spremembam.

Če je pretekla leta elitni izbor sestavljala le peščica slovenskih destinacij, je tokrat Slovenija popolnoma prekosila vse ostale sodelujoče države. Teh je bilo 29, druga država z največ destinacijami je letos Nizozemska, takoj za njo Portugalska.

Na Severnem Primorskem so se poleg Brd na seznam uvrstile destinacije Miren Kostanjevica, Vipavska dolina, Nova Gorica in Komen, kar dokazuje, da je celotna regija trajnostno naravnana in zato še toliko bolj vabljiva za okoljsko osveščene turiste.<<nazaj