Slavnostno smo nazdravili zaključku del v Gonjačah

datum: 19.06.2019

kategorija: Sporočila za javnost

Občina Brda je odslej bogatejša za tretje krožišče. Slavnostni rez traku, na katerem sta škarje v roke poleg župana Franca Mužiča vzela tudi direktor Direkcije za infrastrukturo Damir Topolko in ministrica za infrastrukturo ter podpredsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek, se je odvil včeraj popoldne.

Dvomilijonska investicija je, poleg izgradnje krožišča v tem nevarnem krožišču, kjer se sekajo poti iz smeri Dobrovo, Plave in Solkan, zajemala tudi širitev 250 metrov dolgega odseka do Kojskega ter ureditev obcestne infrastrukture, torej pločnikov, javne razsvetljave in komunalnih zadev. Poseben izziv so bili gotovo oporni zidovi, ki so krožišče preobrazili v poseben amfiteater, ki ga v njegovi sredi krasi oljka podarjena s strani Vinske kleti Brda.

Gradnja je bila izziv predvsem zaradi te stične točke treh krakov cest. Prometno je bilo zelo zahtevno, saj smo morali promet voditi upoštevajoč obseg del, ki je bil v posameznih fazah različen. Menim, da smo zadeve dobro izpeljali. Večjih prometnih zamaškov ni bilo. Drži pa, da je bilo potrebnih veliko število posameznih faz gradnje. Naše inženirje lahko le pohvalim,“ je na slavnostnem dogodku v Gonjačah povedal Kristjan Mugerli, direktor podjetja Kolektor CPG, ki je bil izvajalec del.

Investicija v Gonjačah je bila ena izmed 250 tovrstnih investicij, ki se trenutno izvajajo na območju celotne Slovenije. Bratuškova pri tem izpostavlja predvsem skrb za varnost v prometu: „Dobra infrastruktura je pogoj za razvoj in večjo varnost. To dvoje je tisto, k čemur kot ministrica za infrastrukturo tudi stremim. Verjamem, da je to križišče, ki ga danes predajamo namenu, velik doprinos za tukajšnje območje in ljudi ter da bo pripomoglo k boljši prometni varnosti prav na tem območju.“ Alenka Bratušek je prva ženska, ki je stopila v vlogo infrastrukturne ministrice. „Na prvo oko najbrž res ta vloga zveni bolj moški posel, ampak, ko projekti, ki jih na ministrstvu načrtuješ na papirju, predvsem skozi številke, v resnici zaživijo v življenju med ljudmi, si pritrdiš, da delaš dobro in pravilno.“ Je k odločitvi več milijonskih investicij v regionalno transverzalo skozi Brda botroval tudi hitro rastoči turizem v tem predelu države? Bratuškova temu le deloma pritrjuje: „Ministrstvo za infrastrukturo pravzaprav v celi Sloveniji izvaja več kot 250 projektov. V času krize je mogoče ta investicijski cikel bil nekoliko manjši. Naša naloga je gotovo, da projekte enakomerno izvajamo po celotni Sloveniji. Kot sem povedala, prvič zaradi razvoja, kamor lahko štejemo tudi turizem, in drugič in nič manj pomembno, zaradi varnosti ljudi.“ Sicer pa Bratuškovo na Brda vežejo posebne vezi: „Precej prijateljev imam tako v Brdih kot v bližnji Novi Gorici, tako da sem si to krožišče v Gonjačah, večkrat ogledala tudi med delom. Zato čestitke mojim sodelavcem na DRSI in izvajalcem, za katere menim, da so svoje delo opravili dobro.

Zadovoljstva ob odprtju tretjega krožišča v Brdih ni skrival tudi direktor DRSI Damir Topolko, ki že snuje nove projekte v Brdih: „Ravno danes sem podpisal sklep o začetku postopka javnega naročila za pripravo projekta obvoznice Kojsko. Planiramo, da bi te projekte v prihodnjem letu že imeli v rokah, temu bo sledilo urejanje zemljišč in nato, računamo nekje v letu 2021, bi lahko pričeli z gradnjo. Gre za dobre 2 kilometra dolgo cestno traso.

Finančni vložek DRSI v briško cestno infrastrukturo je večmilijonski, natančnejše številke pa Topolko ni želel izpostavljati. Investiciji v Drnovku in Neblem naj bi bili zaključeni v dobrih dveh letih.<<nazaj