De Baguerjeva klet uradno odprla vrata

datum: 22.05.2019

kategorija: Sporočila za javnost

V četrtek, 16. maja 2019, je Klet Brda v kletnih prostorih gradu Dobrovo slovesno odprla ekskluzivno klet de Baguer. Ureditev kleti so narekovale potrebe rasti prodaje vin Kleti Brda v najvišjih cenovnih razredih in želja po natančnejši segmentaciji in obdelavi tujih trgov.

Občina Brda je zdaj bogatejša za klet, ki bo vodene oglede in degustacije na visokem nivoju ponujala zahtevnejšim obiskovalcem in ljubiteljem dobrega. V klet de Baguer bodo predstavniki Kleti Brda vodili samo vnaprej dogovorjene skupine poslovnih obiskovalcev, ključnih kupcev ter izbranih gostov, ki si bodo za vinsko doživetje pripravljeni vzeti več časa in seči malo globlje v žep.

»Vina de Baguer in A plus, ki zorijo v prenovljenih prostorih, se po kakovosti umeščajo v sam vrh, zato je Klet Brda potrebovala ustrezen reprezentančni prostor, v katerem bo lahko nagovarjala kupce in potencialne kupce v najvišjih cenovnih razredih,« je povedal direktor kleti, Silvan Peršolja.

Takšne posebne in ekskluzivne vinske kleti so v vseh najbolj znanih vinorodnih pokrajinah v svetu. V Franciji imajo večje kleti poleg proizvodnih kleti tako imenovane »chateauje« oz. graščine, ki so običajno protokolarni objekti. Za ustrezno predstavitev pomembnih vin, ki vedno potrebujejo tudi močno zgodbo, je nujno potrebno tudi primerno okolje. Najprimernejši za to je objekt, ki ima močno zgodovinsko vsebino.

»Ko prostori služijo svojemu osnovnemu namenu, je to največ kar lahko naredimo za ohranitev kulturne dediščine naših prednikov,« je povedal Vladimir Peruničič, direktor Goriškega muzeja.

 

Vina de Baguer

Klet Brda je s potomci družine de Baguer sklenila sporazum o uporabi imena in grba rodbine za linijo vin, ki jo neguje v tej kleti. Dvojec de Baguer nosi ime zadnjega lastnika gradu Dobrovo, diplomata in vinskega inovatorja, grofa Silverija de Baguerja.

Nad vini v grajski kleti skrbno bedijo enolog Darinko Ribolica in kletar Igor Skubin s pomočnikom Aleksom Podlipnikom, ki tu ustvarjajo butična vina najvišje kakovosti, ki so poklon briškemu teritoriju.

»De Baguer so velika vina, kjer dajemo prednost eleganci pred korpulentnostjo,« je vina de Baguer opisal glavni enolog Kleti Brda, Darinko Ribolica. »Naročili smo tudi posebne 350-litrske sode, ki so primernejši za ohranjanje pravega ravnotežja med sortnostjo in polnostjo telesa,« je še dodal Ribolica.<<nazaj