Voščilo župana Franca Mužiča

datum: 21.12.2018

kategorija: Sporočila za javnost

Spoštovane občanke in občani, pred nami so božični prazniki in kmalu bomo vstopili v letu 2019. Ob tej priložnosti objavljamo voščilo župana Franca Mužiča:

 

 

 

Spoštovane občanke in občani, draga mladina!

 

Smo v decembru, mesecu, ki preliva izkušnje iz iztekajočega leta v upanja v novem letu. Leto 2018 je bilo za občino Brda obenem bogato in iskrivo, kot tudi zahtevno in polno odgovornih odločitev. Na področju cestne, komunalne in turistične infrastrukture moramo poudariti, da tečejo dela v Kojskem in Gonjačah, uspelo nam je tudi doseči, da je tudi za obvoznico v Kojskem zagotovljen denar. Pričenjajo se dela pri Agrariji, kjer se bo cestišče dvignilo za dober meter. Investitorji so v fazi pridobivanja gradbenih dovoljenj za  gradnjo novih objektov v tej obrtni coni. Poleg že obstoječih storitev bomo tukaj pridobili sodoben oskrbovalni center za kmetijstvo, pa še trgovino z gradbenim materialom in večjo trgovino z živilskimi izdelki. Obeta se tudi sodoben mehanični servis, ki bo nudil tehnične preglede za vozila, in nov gostinski lokal. Občina se je pri tem obvezala, da bo v tem območju uredila komunalno infrastrukturo. V ta namen bomo pridobili evropska sredstva v višini milijona evrov. Zaključili smo z gradnjo novega prizidka vrtca v Kojskem, ki je, kot pasivna gradnja, primer dobre prakse v Sloveniji. Tečejo pa tudi že pogovori in snovanje rešitve prostorske stiske vrtca na Dobrovem. Snujemo različne variante, odprte možnosti puščamo tako prizidku kot novogradnji. Da ne omenjam ostale infrastrukture: od asfaltiranja cestnih odsekov, obnove vodovodnega in izgradnje komunalnega omrežja. Pomemben dosežek iztekajočega leta je gotovo pričetek del v Mladinskem centru Štalonu, kjer bodo briški otroci, mladina in društva pridobili dodaten prostor za aktivnosti, učenje in druženja.

Seveda ne pozabljamo na naše občane. Kot poglavitne želje, ki jih bomo popeljali do ciljne črte bodo gotovo večgeneracijski center, dodatne zdravstvene storitve, knjižnica. Obeta se nam tudi rešitev želje veliko občanov po športni dvorani, pa tudi v Športnem parku Vipolže se nadejamo novosti: uredili bomo novo nogometno igrišče z umetno travo, pokrili bomo balinišče ter uredili parkirišče.

Še en pomemben mejnik bomo slavili v naslednjem letu. Občina Brda bo praznovala 25 let obstoja! V tem četrt stoletja smo sidra naše enogastronomske gostoljubnosti vrgli v marsikateri turistični trg. Dolga leta smo skupaj z Alpsko Jadranskim Centrom za čezmejno sodelovanje in njegovim vodjo Bernardom Sadovnikom utrjevali vezi v Avstrijsko Koroško. V tem letu smo na domačih tleh podpisali pogodbo o sodelovanju z občinami v Julijskih Alpah, s katerimi delamo na konkretnih projektih, v tujini pa smo podpisali listino za tesnejša sodelovanja s kitajskim okrožjem Schenzen. Gotovo velja tukaj omeniti vse stike, pogovore in promocijske aktivnosti naših vinarjev, ki ime Brd ponosno predstavljajo širom po svetu. Naj mi bo dovoljeno, da posebej poudarim dogodek Masterclass Brda, home of Rebula, s katerim so vinarji in Zavod za turizem, kulturo, mladino in šport Brda v našo deželo usmerili žaromete pomembnih svetovnih medijski hiš. Skupaj z aktivnostmi  Zavoda smo vsi skupaj iz Brd naredili destinacijo enogastronomske odličnosti ter primer dobre prakse butičnih doživetij, kateri sledi marsikatera slovenska destinacija. Na področju umetnosti in kulture velja izpostaviti projekt Art Circle z že 12 umetniškimi veleposlaništvi, kot primer uspešnega sodelovanja vinarjev, ponudnikov, tujih veleposlaništev v Sloveniji, gospodarstva ter našega ZTKMŠ Brda.

Posebna zgodba v tem kontekstu bo moja velika želja – Terme Spa Brda, še večja pa gotovo projekt obnove Slapnika, ki jo bo spremljal BBC. Gre za veliko promocijsko priložnost, saj bodo posnetki obnove in zaživetja vasi predvajani v številnih državah na vseh celinah, kar posledično pomeni, da ne bo to samo promocija Brd ali Goriške, temveč celotne Slovenije. Zato občina nudi vso podporo investitorju pri urejanju lastništev, kar je predpogoj, da se projekt tudi udejani.

Velja tudi poudariti, da sta po dolgih letih pravi pomen v našem prostoru pridobila Martinovanje in Praznik češenj, saj so se v organizacijo in izvedbo aktivno vključili občani in občanke vključno z našimi mladimi, kar nam je v poseben ponos.

Spoštovane občanke in občani! Vsako leto je zgodba zase. Je mozaik, ki ga sestavljajo mali kamenčki: mali prispevki vseh občanov, ki skupaj tvorijo zgodbo celotne domače občine. Nekaj je gotovo: kako bomo naslikali zgodbo Brd, je odvisno od vseh nas.

Zato bodimo strpni, dobri.  Bodimo ustvarjalni in inovativni. V svoje bližnje vlivajmo up v boljše čase; tistim, ki se soočajo s težkimi preizkušnjami, pa ponudimo oporo.

Naj mi bo ob tej priložnosti dovoljeno, da vam, drage občanke in občani, zaželim vesele božične praznike in čestitam ob državnem prazniku. 

Naj bo leto 2019 leto ujetih priložnosti in družinskih radosti za vse nas.

Srečno!

 

župan Franc Mužič<<nazaj