Podpisali namero o ustanovitvi Čezmejnega konzorcija za kaštelirje

datum: 07.11.2018

kategorija: Sporočila za javnost

Tudi Brici so se pridružili projektu ohranjanja prezrte dediščine gradišč. Ravno danes so partnerji projekta in pridruženi partnerji (primorske občine, zavodi in društva za ohranjanje kulturne dediščine ter druge institiucije) v Štanjelu podpisali pismo o nameri za ustanovitev čezmejnega konzorcija za kaštelirje.
V imenu občine Brda je pismo o nameri podpisala direktorica občinske uprave Anita Manfreda, dogodku je prisostvovala tudi direktorica ZTKMŠ Brda Tina Novak Samec.

Projekt »Kaštelir« med Slovenijo in Hrvaško je uspešno kandidiral za 1,2 milijona evropskih evrov programa sodelovanja Slovenija–Hrvaška 2014–2020. Njegov glavni namen je aktivno ohranjanje prezrte dediščine gradišč z njihovim ovrednotenjem, zaščito, oživitvijo in promocijo.

Poleg goriških, so namero o ustanovitvi Čezmejnega konzorcija za kaštelirje podpisale tudi druge primorske občine, ki si bodo s skupnimi močmi prizadevale za:

  • VZPOSTAVITEV ENOTNEGA ČEZMEJNEGA OBMOČJA ‘DEŽELA KAŠTELIRJEV’
  • STROKOVNO ZAŠČITO IN VEČJO PREPOZNAVNOST DEDIŠČINE GRADIŠČ V JAVNOSTI
  • OZAVEŠČANJE LOKALNIH SKUPNOSTI IN NJIHOVIH PREBIVALCEV
  • OBLIKOVANJE TRAJNOSTNE IZOBRAŽEVALNE IN OZAVEŠČEVALNE PONUDBE ZA RAZLIČNE CILJNE SKUPINE OBISKOVALCEV
  • VKLJUČEVANJE ARHEOLOŠKE IN NARAVNE DEDIŠČINE V TURISTIČNE IN DRUGE POSLOVNE DEJAVNOSTI, KI LOKALNEMU OKOLJU PRINAŠAJO GOSPODARSKO SPODBUDO

Foto: Mateja Pelikan

 <<nazaj