Občina Brda in kitajsko okrožje Shenzhen podpisala sporazum o sodelovanju

datum: 17.09.2018

kategorija: Sporočila za javnost

Občina Brda in kitajsko okrožje Shenzen sta danes v Vili Vipolže podpisala bilateralni sporazum o sodelovanju na področju turizma, gospodarstva in vinarstva. V kitajskem vinskem parku svetovnih vrhunskih vin bodo prisotna vsaj dva briška vinarja.

Kitajski delegaciji so dobrodošlico voščili župan Franc Mužič, direktorica občinske uprave Anita Manfreda in direktorica ZTKMŠ Brda Tina Novak Samec. V sklopu srečanja se je s svojimi vini predstavila sedmerica vinskih hiš: Blažič, Brandulin, Bregar, Prinčič, Sosolič, Ščurek in Vinska klet Brda. »Mnogi naši vinarji so se že predstavili na Kitajskem. Rad puščam priprta vrata tovrstnim sodelovanjem. Možnosti so, to je dejstvo. Gre za izredno velik trg, zato je potrebno prizadevanja o gospodarskem sodelovanju vsekakor podpreti,« je po podpisu sporazuma povedal župan Franc Mužič in dodal: »Če so predstavniki Kitajske izkazali pobudo za skupno srečanje in podpis sporazuma, je bilo logično, da se ta trenutek izkoristi in v prihodnje poskusi tudi udejaniti

 

Vinarji si obetajo uspeh na kitajskem tržišču

 

»Delegacija prihaja iz mesta Shenzhen, kjer je tudi sedež našega uvoznika oziroma distributerja. To je velika in bogata pokrajina, zato si od današnjega gospodarskega omizja obetam, da smo povečali prepoznavnost Slovenije in da bodo Kitajci bolj smelo naročali naša vina,« je pojasnil direktor Vinske kleti Brda Silvan Peršolja. »Menim, da je današnji obisk kitajske delegacije nova lastovka za nas samih in naše delo. Menim, da smo na dobri poti in da se bo iz današnjega sporazuma nekaj dobrega izcimilo. Gojimo upanje, da se bodo naša vina nekoč prodajala tudi na kitajskem trgu« je povedal vinar Tomaž Prinčič.

Kitajska delegacija iz Shenzhena je pred Občino Brda obiskala številne evropske kraje, izrecno pa si je zaželela ogledati briško ponudbo. Peršolja poudarja, da je to zasluga vseh tistih, ki so zadnje desetletje intenzivno predstavljali Slovenijo v Shenzhenu: »Najbrž ni težko vzbuditi v njih zanimanje, prav zato ker smo zeleni, ekološki, imamo visokokvalitetno hrano in vrhunska vina. Menim, da so bili prej našteti ključni motivatorji.«

 

Med svetovnimi vrhunskimi vini tudi briška

 

V Shenzhenu napovedujejo vzpostavitev vinskega parka, v katerem bi ponujali vso paleto svetovnih vrhunskih vin. »Gre tudi za vzpostavitev neke vrste promocijske točke, kar dejansko pomeni, da bi glas Brd segel tudi na Kitajsko,« je pojasnila direktorica ZTKMŠ Brda. Kitajski delegaciji so ob obisku Brd predstavili tudi, kaj pomeni kakovostno vino in na kakšen način naj kakovostno vino izberejo. »Delegacija prihaja iz pokrajine, ki stavi na visoko modo in posledično butičnost, slednja je tudi naša usmeritev. Brda so butična destinacija, tukaj stavimo na visokokakovostne produkte. Od današnjega obiska si poleg odpiranja tržišča vinarjem obetamo tudi povečanje števila turistov iz Kitajske, v smislu butičnih obiskov, pisane na mero kitajskim gostom,« zaključuje Novak Samčeva.

»Počaščeni smo, da so se obrnili tudi na slovenske vinarje. Na takih trgih je potrebno nastopati kot ekipa, kot Slovenija, ne pa kot posamična podjetja. Kitajski obiskovalci nas namreč poznajo kot Slovenijo in ne ločijo pokrajin. Želijo seči do vrhunskih produktov. Prav je, da so se oglasili pri nas,« še dodaja Peršolja.

Kitajska delegacija je napovedala, da bodo dogovore sklenili z vsaj dvema briškima vinarjema.<<nazaj