Mladi v Brdih - Aktualne novice

Naše duševno ravnovesje - SPREGOVORIMO O DEPRESIJI, 12.5.2021

datum: 07.05.2021

kategorija: Mladi v Brdih - Aktualne novice

Vsak izmed nas se pogosto znajde v stresnih/kriznih situacijah, ki vplivajo na naše duševno ravnovesje, kar pa še ne pomeni, da imamo duševne motnje.

Kaj je duševno zdravje ter kako se razlikuje od duševnih motenj? Kdaj se lahko pojavijo težave v duševnem zdravju?

Zdravje ni zgolj odsotnost bolezni, temveč tudi stanje popolnega telesnega, duševnega in socialnega blagostanja (dobrega počutja). Zdravja torej ni brez duševnega zdravja. Duševno zdravje zajema preplet naših misli, čustev in doživljanja. Kaže se skozi pozitiven odnos do sebe, drugih in sveta ter uspešno soočanje z izzivi vsakdanjega življenja.

Skupaj z Društvo študentov psihologije Slovenije, v sklopu kampanje Mind the Mind, smo vam dve spletni predavanji:
1) Predavanje o depresiji / sreda 12. maj ob 19.00
https://zoom.us/j/96346101114?pwd=TnpKWGtOb3V2cHQ4RkhmTGMvMUhPUT09

2) Predavanje o tehnikah sproščanja / petek 14. maj ob 19.00
https://zoom.us/j/91724461477?pwd=V05WY21JVXVWOFRLQkFSN293ZWljdz09

Predavanji sta zastavljeni zelo interaktivno. Ogledali si bomo kakšen posnetek, rešili kviz, skupaj izvedli kakšno tehniko sproščanja.

Spletno predavanje o depresiji
Izvedeli bomo kaj je depresija, kdaj se pojavlja in pri kom (pogosteje), kako pogosta je ta duševna motnja, ali obstajajo razlike med moškimi in ženskami pri pojavljanju te duševne motnje ter kakšni so simptomi po katerih prepoznamo depresijo.

Depresija je duševna motnja, ki jo označujemo kot žalostno razpoloženje, pobitost, pesimizem, obupanost, pomanjkanje notranjih spodbud, včasih tesnoba in samomorilna nagnjenja. Potrebno je ločiti izraze depresivnost, depresivni sindrom in depresivna motnja oz. depresija. Duševne motnje so pogoste in skoraj vsak posameznik trpi za njimi vsaj enkrat v svojem življenju. Za nobenega posameznika ne moremo reči, da je na njih imun (tudi za znane osebe ne - npr. Eminem, Dwayne Johnson, Gwyneth Paltrow in J.K. Rowling so trpeli za depresijo).

Spletno predavanje o tehnikah sproščanja
Predstavimo, kaj so tehnike sproščanja ter njihov pozitiven učinek na naše duševno in fizično zdravje ob rednem prakticiranju. Na predavanju bodo udeleženci podrobneje spoznali in pod vodstvom prostovoljke tudi izvedli tri tehnike sproščanja.Poudarimo, da različnim osebam "ustrezajo" različne tehnike sproščanja. Nekatere osebe pa se raje sploh ne sproščajo s tehnikami sproščanja (kar ni nič napačnega), ampak z raznimi drugimi hobiji (npr. igranjem instrumenta, risanjem, športom, ipd.).

Obstajajo številne tehnike sproščanja, ki jih lahko v grobem delimo na tiste, ki so bolj usmerjene na telo (npr. postopno mišično sproščanje, pasivno mišično sproščanje, raztezanje), in tiste, ki so bolj usmerjene na um, misli (npr. vizualizacija, avtogeni trening, meditacija).