Mažoretna in twirling skupina Brda

naziv: Mažoretna in twirling skupina Brda
naslov:
Kojsko 37, 5211 Kojsko
predsednica: Andreja Benedetič
T: +386 (0)40 749 529
E: andrejabenedetic@gmail.com

 

Mažoretna in twirling skupina Brda je bila ustanovljena leta 1998 kot interesna dejavnost v sklopu dejavnosti OŠ Dobrovo. Skupina se ukvarja tako s tradicionalno mažoretno dejavnostjo kot s twirling športom. Je članica Mažoretne in twirling zveze Slovenije preko katere se vsako leto udeležuje predtekmovanj ter finalnih tekmovanj Državnega prvenstva v twirlingu, ki vsako sezono potekajo od meseca januarja do aprila. Klasično mažoretno dejavnost skupina izvaja zgolj za nastope v domačih krajih ob nepogrešljivi spremljavi Pihalnega orkestra Brda. Večino časa pa posveti treniranju twirling športa, razmeroma sveže, nove discipline, ki poleg obvladovanja palice zahteva tudi dobro znanje gimnastike, klasičnega baleta in drugih plesnih tehnik. Baton twirling se izvaja zgolj na parketni površini v telovadnih prostorih, ter na izbrano glasbo, ki narekuje primerno sestavljeno plesno koreografijo. Vse te zahteve prinesejo veliko treningov in časa, ki ga dekleta namenijo izpopolnjevanju ter posledično tudi tekmovanju v samem športu.
Mažoretno in tiwrling skupino Brda sestavlja 40 deklet od četrtega do šestnajstega leta starosti. Dekleta so razdeljena v pet skupin po starosti in znanju.
Najmlajša dekleta, ki obiskujejo predšolsko vzgojo in prvi razred ter dekleta mlajše skupine, ki obiskujejo prvi in drugi razred, trenirajo dvakrat tedensko po dve šolski s poudarkom na gimnastičnih elementih in klasičnemu baletu. Dekleta se na Državnem prvenstvu predstavljajo zgolj z osnovnih korakanjem. Srednja in strejša skupina spadata že v višje nivoje baton twirlinga, ki z dobro uvrstitvijo na Državnem prvenstvu dopuščajo možnost tekmovanja na mednarodnih prvenstvih kot so International cup, Evropsko prvenstvo in Svetovni pokal svetovne twirling organizacije WBTF. Dekleta trenirajo trikrat tedensko ob koncih tedna po dve celi uri ter na dodatnih treningih, ki so posvečeni sestavljanju koreografij za duo in solo točke.

Tradicionalne prireditve
Poleg tekmovanj se dekleta udeležujejo tradicionalnih nastopov v sklopu briških praznikov kot so Praznik rebule in oljčnega olja, Praznik češenj, Praznik VS Medana, Turnir Rio Kojsko in še številne druge vaške ter občinske prireditve. Obenem pa MTS Brda vsako leto pripravi dve večji prireditvi, ki sta namenjeni tako staršem kot tudi širšemu občinstvu. Na vsakoletni Božični prireditvi dekleta pokažejo trenutno usvojeno znanje ter delne koreografije, ki jih pripravljajo za Državno prvenstvo. Na Božični prireditvi dajo nekoliko več poudarka plesu in za to priložnost pripravijo par plesnih koreografij. Najmlaše se predstavijo prvič s svojo prvo baletno koreografijo. Na tradicionalni Češnjevi twirling-mažoretni reviji, ki se vsako leto odvija v sklopu praznika češenj, MTS Brda pripravi zaključek šolskega leta. Revija, za katero pripravijo parketno površino na odprtem, zajema predstavitev vseh točk, ki so jih dekleta sestavila v pretekli sezoni in predstavlja pozdrav poletju. To se za MTS Brda začenja z že tradicionalnimi poletnimi pripravami na morju (nazadnje so dekleta obiskala Debeli Rtič), kjer se poleg usvajanja novih elementov s palico posvetijo tudi kondicijskim treningom in morskim užitkom.

Trenerji, mentorji:
Mentorica: Nives Tabaj Godeas
Trenerka: Andreja Benedetič
Trenerka: Andreja Rijavec
Pomočnice (mlajše skupine): Sara in Špela Mavrič, Tamara Domenis

 

 

vizitka:

<<nazaj