V Italiji z 10. decembrom strožji ukrepi

datum: 07.12.2020

kategorija: CIVILNA ZAŠČITA Občine Brda - COVID-19

V četrtek bodo v Italiji stopili v veljavo novi ukrepi. Tranzit, obmejnim delavcem, študentom in šolarjem je vstop v Italijo oziroma prehod še vedno dovoljen. Več v nadaljevanju:

Prehajanje državnih meja:
Odlok v 8.čl. za države iz seznama C (na katerega je z vključno 10.12.2020 dalje dodana tudi Slovenija) določa, da je za vstop v Italijo za vse osebe, ki so zadnjih 14 dni bivale ali tranzitirale eno izmed držav na omenjenem seznamu obvezen negativni test (molekularni ali angenski test, ki ni starejši od 48 ur od trenutka odvzema brisa) ali obvezna 14 dnevno samoizolacija.

V času od 21.12 do 6.1. bo vstop v Italijo iz držav na seznamu C, poleg pogoja negativnega testa na Covid-19 ali karantene, dovoljen le v primeru izjem določenih v 6.čl Odloka (nujne delovne, zdravstene ali študijske obveznosti, vrnitev na domači naslov in nekatere druge izjeme).

Med izjeme, ki za vstop v Italijo ne potrebujejo opravljeni negativni test na Covid-19 pa Odlok med drugim uvršča:

-prevoznike in spremljevalno osebje, vstop zaradi nujnih delovnih obveznosti, ki ne smejo trajati več kot 120 ur, tranzit v 36 urah, obmejni delavci, imetniki diplomatskega potnega lista, uslužbenih mednarodnih institucij, policije ali vojske, študenti in šolarji, ki mejo prehajajo dnevno ali najmanj enkrat tedensko zaradi udeležbe pri šolskih oz. študijskih obveznostih.

Novi odlok predvideva še:
- od 21. decembra do 6. januarja bodo prepovedana potovanja med deželami, razen v primeru dokazanih službenih oziroma nujnih zdravstvenih ali kakšnih drugih nujnih razlogov;
- 25. in 26. decembra ter 1. januarja bodo prepovedana tudi potovanja med različnimi občinami, razen v primeru dokazanih službenih oziroma nujnih zdravstvenih ali kakšnih drugih nujnih razlogov;
- med 21. decembrom in 6. januarjem se bo mogoče vrniti na svoje stalno ali začasno prebivališče;
- od 21. decembra do 6. januarja bo prepovedano obiskati druge domove (vikende), ki se nahajajo v drugi deželi. 25. in 26. decembra 2020 ter 1. januarja 2021 bo prepoved veljala tudi za druge domove (vikende), ki se nahajajo v drugi občini.

 

Vir: Slovensko veleposlaništvo v Rimu<<nazaj