Meja z Italijo kljub omejitvam ostaja odprta

datum: 25.10.2020

kategorija: CIVILNA ZAŠČITA Občine Brda - COVID-19

Z namenom omejevanja širjenja nalezljive bolezni COVID-19 je Vlada RS sprejela Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije ter ga objavila v Uradnem listu Republike Slovenije, ki stopi v veljavo jutri, 26. oktobra 2020.

V odloku (ki je na voljo TUKAJ) so določene kontrolne točke na cestnih povezavah na mejnem območju z Italijansko republiko: Vrtojba - St. Andrea, Fernetiči - Fernetti, Škofije - Rabuiese in Krvavi potok - Pesse.
Edina kontrolna točka na cestni povezavi na mejnem območju Goriške regije z Italijo ostaja nekdanji mejni prehod Vrtojba.

Prestop državne meje izven kontrolnih točk je dovoljen samo državljanom Republike Slovenije in Italijanske republike. Prestop državne meje izven kontrolnih točk je dovoljen tudi državljanom držav članic Evropske unije ali schengenskega območja, ki imajo prebivališče v administrativnih enotah Italijanske republike, ki mejijo na Republiko Slovenijo.

Iz navedenega v odloku sledi, da je na vseh prehodih v naši občini (Podsabotin, Hum, Vipolže, Cerovo, Ceglo, Plešivo, Barbana, Neblo, Golo Brdo) prestop državne meje dovoljen samo državljanom Slovenije in Italije ter državljanom držav članic Evropske unije ali schengenskega območja, ki imajo prebivališče v Furlaniji – Julijski krajini.

Prehod državne meje je tako mogoč:
- iz upravičenih razlogov (https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/prehajanje-meja/),
- z negativnim testom na COVID-19, ki ni starejši od 48 ur ali
- z napotitvijo v karanteno na domu.

Več informacij:
https://www.gov.si/novice/2020-10-23-spremembe-pri-izdajanju-odlocb-o-karanteni-in-spremembe-na-seznamih-drzav/

Občina Brda dokazil oziroma potrdil za prehajanje meje ne izdaja. 

Za vprašanja glede postopkov prehajanja državne meje je na voljo klicni center Policije na telefonski številki 01 514 70 01 in na info.koronavirus@policija.si.<<nazaj