Donacija 1000 mask Domu ostarelih Podsabotin

datum: 15.04.2020

kategorija: CIVILNA ZAŠČITA Občine Brda - COVID-19

Solidarnost v Občini Brda nadaljuje svojo pot. Danes je Rotary klub Medana Goriška enoti novogoriškega Doma upokojencev v Podsabotinu predal donacijo 1000 mask, Občina Brda pa je strokovni ekipi doma podarila razkužila in rokavice.

 

Donacijo so danes direktorju Doma upokojencev Nova Gorica, pod katerim deluje izpostava v Podsabotinu, Bojanu Stanteju, predali predstavnika Rotary kluba Silvan Saksida in Dušan Kristančič ter predstavnika Občine Brda župan Franc Mužič in direktorica občinske uprave Anita Manfreda.

Direktor novogoriškega Doma upokojencev Bojan Stante se je obema, tako briškemu Rotary klubu kot Občini Brda zahvalil za donacijo: »Mask imamo sicer dovolj za tekočo porabo, vendar v primeru krize nam jih bo zmanjkalo le v nekaj dneh, zato smo veseli donacije.« Naj omenimo, da bodo podarjene maske za enkratno uporabo enoti v Podsabotinu zagotovile kritje enotedenske potrebe po maskah, je bila donacija več kot dobrodošla.

Predsednik Rotary kluba Medana Goriška Silvan Saksida je ob predaji poudaril: »Klub je že nekaj let del briškega prostora, zato smo se odločili, da na ta način poskrbimo za skupine, ki so v tem trenutku najbolj ranljive. Iz razloga, da je bolje preprečiti, kot kasneje zdraviti. Vemo, da je zdravljenje zelo zahtevno, ravno tako je težko ustaviti širjenje okužb. Maska je ena izmed zelo priročnih načinov, ki omogočijo zaščito. Ravno tako bo donacija strokovni ekipi vlila nekaj umirjenosti. Namreč, če vemo, da imamo dovolj opreme, smo tudi mirnejših skrbi. Enoti Podsabotin smo na voljo tudi v prihodnje.«

Štab Civilne zaščite bo sicer v tem tednu zaključil tudi z razdeljevanjem trajnih mask, ki jih je sešila skupina 26 prostovoljnih šivilj. Skupaj z donacijami se je z maskami preskrbelo več kot 5600 občanov.

Velja tudi poudariti, da Občina Brda ostaja, tako kot 5 drugih obmejnih občin z Italijo, še brez primera okužbe z novim koronavirusom. Ravno tako so preventivni ukrepi v novogoriškem Domu upokojencev zagotovili zdravstveno varnost v enoti Podsabotin, v kateri se nihče od varovancev ni okužil s koronavirusom. Da je tako, gre gotovo pohvala in zahvala celotni ekipi strokovnih delavcev v domu starejših. Tako se Občina Brda izkazuje za eno varnejših občin v Sloveniji in širši okolici.

»Redno spremljam podatke o okužbah v državi, s posebno pozornostjo na občine, ki mejijo z Občino Brda. Z zadovoljstvom ugotavljam, da smo situacijo s koronavirusom sprejeli zelo odgovorno in vsi občani ter strokovne ekipe solidarno zagotavljamo zdravstveno varnost v naši občini. Tudi v sosednjih občinah, tako v Sloveniji kot v Italiji, je stanje pod kontrolo. Ne bom skrival želje, da bi tako ostalo do konca krize s koronavirusom. Lahko smo hvaležni za pokrajino, ki nam je dana, saj nam omogoča, da čas preživljamo na prostem. Situacijo gotovo doživljamo drugače, kot drugje po Sloveniji,« o trenutnem obdobju razmišlja briški župan.

Tudi take aktivnosti, ko širša skupnost izkazuje posebno skrb za ranljivejše skupine in goji medgeneracijsko sodelovanje, predstavljajo sledenje smernicam trajnostnega razvoja v občini, ki se ponovno izkazuje kot zelena destinacija z velikim srcem.

 <<nazaj