Koledar dogodkov

Dogodek: Besedni utrinki v Vili Vipolže - Mejna reka Idrija

Datum: 26.10.2023
Ura: 19:00

Kraj: Vila Vipolže
Lokacija: Vila Vipolže

 Knjigo "Mejna reka Idrija" sta napisala Franc (1923-2023) in Zoran Jerončič, oče in sin iz vasi Melinki. ki sta se zadnje desetletje intenzivno ukvarjala z ohranjanjem etnološke, zgodovinske, jezikovne in na sploh kulturne dediščine tega prostora.

Podlaga za njuno delo je bil najprej izjemen spomin Franca Jerončiča, ki se je še spominjal dogodkov ter ljudi iz svojega najzgodnejšega otroškega obdobja. Knjiga tako vsebuje nekatere njegove pripovedi o dogodkih, povezanih prav s to reko in življenjem ob njej.

Zoran Jerončič je za knjigo opravil vse terensko delo, dobrih 25 kilometrov, kolikor jih na reki Idriji sovpada z državno mejo med Slovenijo in Italijo, je prehodil več desetkrat. Po pripovedovanjih očeta in še enega informatorja z italijanske strani je lociral in poimensko opisal vse mline, bilo jih je 26, mostove, tolmune in pritoke na reki, poleg tega pa še 38 skednjev na slovenski strani meje.

Knjigo dopolnjuje tudi bogato fotografsko gradivo, tako zgodovinskega kot sedanjega stanja.

Ob predstavitvi knjige se bomo skupaj s publicistom Adrijanom Pahorjem in zgodovinarjem Robertom Devetakom spominjali 100 – letnice rojstva Franca Jerončiča

Brezplačen vstop.

Mejna reka Idrija

 

 

Besedni utrinki v VV- Mejna reka Idrija

Več informacij:

T: 0820 55 420

E: info@vilavipolze.eu

W: www.brda.si