Koledar dogodkov

Dogodek: Primorski akademski zbor Vinko Vodopivec

Datum: 15.04.2023
Ura: 20:00

Kraj: Vila Vipolže
Lokacija: Vila Vipolže

Društvo Njblške mladine v sodelovanju s Primorskim akademskim zborom Vinko Vodopivec vabi na koncert, ki se bo odvijal 15. 4. 2023 ob 20. uri v Vili Vipolže, na katerem bo kot gostujoči sodeloval tudi Moški pevski zbor Srečka Kosovela iz Ajdovščine.

Vstop prost.

Vabljeni!

 

V sklopu 70. obletnice pa si je zbor zadal poleg vseh koncertov po Sloveniji obiskati čim več primorskih krajev in s tem ljudem predstaviti tradicijo moškega zborovskega petja. Tako je zbor 17. 2. 2023 že nastopal v Tolminu, sledil je koncert v Barkovljah (Trstu), 10. 3. 2023. Prav ta vikend pa bo zbor izpeljal tudi delavni vikend v Ankaranu. Sledi omenjeni nastop v Brdih. Vodopivci bodo 12. 5. 2023 nastopili še v Idriji, zaključili pa bodo z jubilejnim koncertom v Vipavi, 3. 6. 2023.

 

KUD PAZ Vinko Vodopivec

Primorski akademski zbor Vinko Vodopivec sestavljajo pretežno primorski študentje, ki študirajo v okviru Univerze v Ljubljani. Zbor je bil ustanovljen leta 1953 - novembrskega večera, ko je skupina primorskih študentov spontano prepevala v ljubljanski gostilni »Činkole«. V 70. letih delovanja je zbor prepotoval skoraj vse evropske države, obiskal pa je tudi Severno Ameriko in Južnoafriško republiko. Udeležujejo se številnih zborovskih festivalov in tekmovanj na mednarodnih in domačih odrih.

Zbor so v njegovi zgodovini spremljali številni dirigenti, med njimi tudi nekateri, ki so danes posebej znani in cenjeni. Prvi dirigent zbora je bil Anton Nanut. Po njegovem odhodu leta 1958 je mesto dirigenta prevzel Marko Munih, za njim pa še številni drugi. Od leta 2019 zbor vodi Jakob Barbo.

Vodopivci vseskozi sledijo tradiciji moškega zborovskega petja. Njihov repertoar zajema vse, kar je od moške zborovske zakladnice sprejemljivo za študentsko zasedbo, ki vsako leto zamenja približno tretjino pevcev. Glavni namen zbora  je  ohranjanje visoke ravni moškega zborovskega petja v Sloveniji. Namreč zbor že od ustanovitve dalje vzgaja mlade pevce in na ta način skrbi za podmladek moških pevcev na  širšem Primorskem in v Sloveniji.

Hkrati PAZ Vinko Vodopivec od leta 2018 organizira revijo študentskih zborov Študentsko ZBORovanje.

Revija ima tri glavne namene: predstaviti študentske pevske zbore mladim in širši javnosti,  omogočiti študentskim zborovskim zasedbam, da se predstavijo publiki v glavnem mestu v Ljubljani in dvigniti raven zborovskega petja z nudenjem strokovne pomoči, saj je na reviji prisoten strokovni spremljevalec po reviji pa je omogočen posvet zborovodij z strokovnim spremljevalcem.

V letu 2023 bodo organizirali že tretjo revijo študentskih pevskih zborov, želja pa je, da bi revija postala tradicionalna.

Pri PAZ Vinko Vodopivec z naročili novih skladb ponujamo možnost mladim slovenskim skladateljem, da svoje delo predstavijo širši javnosti. 

 

PAZ Vinko Vodopivec

Več informacij na:

KUD PAZ Vinko Vodopivec

T: 041 925 325

E: info@vinkovodopivec.org