Koledar dogodkov

Dogodek: 14. Pohod ob meji brez meje

Datum: 18.12.2022
Ura: 08:30

Kraj: Medana
Lokacija: Medana

Iz Medane se bomo odpravili proti vzhodu. Šli bomo skozi zaselek Medansko in se spustili v dolino potoka Oblanč. Po dolini nas bo pot vodila skozi vinograde v smeri Grediča. Tam se bomo prvič približali državni meji. V Grediču bomo imeli prvi postanek, da se bomo lahko malo ogreli in okrepčali. Nadaljevali bomo proti zahodu in si mimogrede ogledali dvorec-hotel Gredič še z druge strani. Šli bomo pod vasjo Ceglo, ki naj bi ime dobila po zidakih, ki naj bi jih tam izdelovali v rimskih časih. Po prečkanju državne meje se bomo spustili v Palud, kjer je bilo včasih močvirje. Tam je najnižja točka našega pohoda, saj bomo le 55m nad morjem. Sprehodili se bomo po Paludu in prišli na območje, ki se mu pravi »Vinje alte«. Od tam si bomo ogledali Brda z drugačne perspektive, saj zasneženi hribi v ozadju dajejo Brdom prav posebno kuliso. Približno polovica pohoda bo za nami.

Nadaljevali bomo proti severozahodu in se iz Paluda počasi ponovno vzpenjali v prava Brda. Naš naslednji cilj sta kmetiji Keber v Ceglem na italijanski strani Brd, ki se obe ukvarjata z ekološko pridelavo grozdja in vina. Tudi tam se bomo malo ustavili, izvedeli kaj zanimivega in poskusili vino. Pot nas bo naprej vodila proti zaselku Dugo. Hodili bomo med vinogradi in si lahko ogledali kako so urejeni ali pa si ogledali različne načine vzgoje trt. Ob poti bomo izvedeli kaj so to »Utrinkovalnice« in kako so nastale. Zadnji del poti se bomo počasi vzpenjali v smeri našega cilja v Medani. Tam nas bo za zaključek našega pohoda čakal topel obrok in kozarec briškega.

Vabljeni!

 

Opis: 

Dolžina pohoda: 12 km

Zahtevnost: nezahteven pohod po cestah in poljskih poteh

Trajanje pohoda s postanki: okrog 5 ur in pol

Zaključek pohoda: predvidoma ob 14.00 uri

Prispevek: 13€, otroci do 12 let 7€

Prosimo, če nam zaradi lažje organizacije pohoda udeležbo javite do 13.12. 2022 na elektronski naslov: pdbrda@pzs.si .

 

Opombe:

Priporoča se lažja planinska obutev. Pot je krožna, to pomeni, da se ne vračamo po isti poti na izhodišče. Pot ni označena, zato se hodi v strjeni koloni. Pri hoji po cesti upoštevajte cestnoprometne predpise. Pohod poteka tudi po italijanski strani, zato je potrebno imeti pri sebi osebni dokument.

Prosimo, če pri načrtovanju udeležbe upoštevate gornje opombe.

Za parkiranje vas bomo usmerili ob prihodu v Medano (trg pri cerkvi).

HOJA PO POTI NA LASTNO ODGOVORNOST!

 

 

 

Več informacij:

PD Brda

T:  040 778 850 (Bojan Bužinel), 041 311 036 (Iva Šibav)

E:  pdbrda@pzs.si