Koledar dogodkov

Dogodek: Pohod - Briški krog miru

Datum: 15.10.2022
Ura: 10:00

Kraj: Sabotin
Lokacija: Sabotin

11,5 kilometrov dolga krožna tematska pot Briški krog miru mimo ostalin prve svetovne vojne in prečudovitih razgledov pripelje do muzeja na prostem Sabotin – Park miru.

Na Sabotinu lahko skoraj vsak kamen pove avstro-ogrsko in italijansko zgodbo o utrjevanju bojnih položajev. Danes je tu urejen Park miru, v času prve svetovne vojne pa je bil iz vseh strani prevrtan in prepreden z rovi, jarki in kavernami. Zaradi strateške lege nad reko Sočo je bil najprej pomembno avstro-ogrsko mostišče na desnem bregu, v šesti soški bitki avgusta 1916 pa ga je skupaj z Gorico/Gorizia zavzela italijanska vojska. Nagrada za vzpon je razgled, ki seže od Svete Gore, Vipavske doline in Brd, Krasa in Furlanske nižine do Julijskih Alp. V prostorih nekdanje obmejne stražnice na Sabotinu je urejen inovativen multimedijski center za obiskovalce, ki z muzejem, info točko ter številnimi ostalinami predstavlja pomembno postojanko na Poti miru od Alp do Jadrana. V bližnji okrepčevalnici pa se lahko podkrepite z joto in drugimi dobrotami.

Zborno mesto: parkirišče pri betonskih piramidah na začetku ceste za Sabotin (S ceste Gonjače–Vrhovlje pri Kojskem zavijete desno za Sabotin. Parkirišče se nahaja na desni strani pri betonskih piramidah.)

Težavnost: lahka

Trajanje izleta: 7–8 h

Oprema: pohodniška oblačila in obutev, pijača iz nahrbtnika, svetilka, pohodniške palice

Cena: 20 €/osebo (v ceno je všteto tudi kosilo)

Obvezna predhodna prijava do petka, 14. oktobra do 12.00 na +386 (0)31 586 296 ali info@thewalkofpeace.com

 

Briški krog miru