Koledar dogodkov

Dogodek: Gradnikovi večeri 2018

Datum: 15.11.2018 - 16.11.2018
Ura: 19:00

Kraj: Brda
Lokacija: Viteška dvorana gradu Dobrovo in Vila Vipolže

Gradnikovi večeri bodo vnovič razsvetili novembrsko kulturno dogajanje v Brdih. V 26. sezoni bo, kot tradicija veleva, program Gradnikovih večerov na prvi dan prepustili prostor briškim ustvarjalcem, ki se bodo predstavili na gradu Dobrovo. Na drugem večeru pa bo program vstopil v mednarodne vode, po katerih je plul tudi duh te svetovljanske umetniške osebnosti. Vilo Vipolže bodo okrasila pisma, zlasti tista, ki so romala med slovenskimi izseljenci in Slovenci na rodnih tleh. Ena veja Gradnikove družine je bila namreč v Argentini.

 

Četrtek, 15. november 2018, ob 19. uri, Grad Dobrovo

 

Uvodni recital: Nastop učencev OŠ Alojza Gradnika Dobrovo

Učenci od 4. – 9. razreda OŠ Alojza Gradnika Dobrovo so se pod mentorstvom Valentine Bevčar Stanič, Denis Škrlj in Marjetke Zavrtanik spoprijeli z Gradnikovimi ugankami iz pesniške zbirke Narobe svet. Nastop bodo popestrili zvoki šolske Orffove skupine tolkal, kar bo pravi uvod v ritme Zlatka Kaučiča, ki bodo sledili.

Gost večera:

Zlatko Kaučič – tolkala

Multi-tolkalec svetovnega kova je večkrat nagrajeni jazz glasbenik, ki svojo kreativnost črpa v improvizaciji. Rodna Brda je zapustil že zelo mlad in odšel nabirati glasbene izkušnje v Italijo, Španijo, Portugalsko, vmes je gostoval na Kitajskem, preselil se je na Nizozemsko in dvakrat imel turnejo v ZDA. Potem se je vrnil domov in posvetil svoj talent tudi vzgoji mladih jazzistov v okviru KUD Zvočni izviri, ki zdaj že suvereno stopajo na in oblikujejo razgibano jazz sceno v Sloveniji in drugod. Prejemnik nagrade Občine Brda, nagrade Prešernovega sklada in Bevkove nagrade Mestne občine Nova Gorica v tem letu obeležuje 40-letnico ustvarjanja.

Glasba Zlatka Kaučiča se bo spletala s poezijo Alojza Gradnika, ki jo bo interpretiral mladi nadobudni gledališki igralec, Jakob Šfiligoj. Ideja o glasbeno-pesniškem performansu združuje dvoje poslastic neizmerno ustvarjalnost tolkalca Zlatka Kaučiča in globoko ganljivo besedo Alojza Gradnika.

Spremljevalni program: odprtje razstave Likovnega društva Dablo v avli gradu Dobrovo.

Večer povezuje: Metka Sulič

 
Petek, 16. november 2018, ob 19. uri, Vila Vipolže

 

Odprtje razstave:

Od pisem do Facebooka, komunikacija slovenskih izseljencev v Argentini z domovino skozi čas

Osrednja tema drugega Gradnikovega večera je povezana z Argentino, z življenjskimi zgodbami izseljencev, ki se odstirajo na podlagi njihove korespondence. V prvem delu večera bomo v pogovoru z izr. prof. dr. Ano Toroš (Univerza v Novi Gorici) osvetlili poglavje iz Gradnikovega življenja, ki je povezano z izseljevanjem v Argentino. V drugem delu bosta dr. Miha Zobec in Nadia Molek (Univerza v Buenos Airesu) predstavila razstavo Od pisem do Facebooka, komunikacija slovenskih izseljencev v Argentini z domovino skozi čas. Sledil bo ogled razstave.

Moderatorka: dr. Megi Rožič.

Večer bo obogatil recital Gradnikove poezije.