Koledar dogodkov

Dogodek: Posvečeno Vinikam - koncert ob 25. obletnici Vokalne skupine Vinika

Datum: 29.09.2019
Ura: 19:00

Kraj: Vipolže
Lokacija: Vila Vipolže

Vokalna skupina Vinika je na primorskem glasbenem prizorišču prisotna že četrt stoletja, kar bodo letos slovesno obeležile s posebnim jubilejnim koncertom. Gostje bodo v Vili Vipolže, najlepši renesančni vili na Slovenskem. Poudarek bo predvsem na skladbah, ki so jih za Vinike in Franko Žgavec napisali slovenski skladatelji: Ambrož Čopi, Radovan Kokošar, Hilarij Lavrenčič, David Klodič in največ, kar deset, Patrick Quaggiato, prejemnik nagrade Pavleta Merkuja za posebne dosežke na področju glasbene umetnosti 2019.
Nagrado sta Svet slovenskih organizacij in Zveza cerkvenih pevskih zborov iz Trsta podelili prvič v okviru praznovanja Dneva Evrope v četrtek, 9. maja 2019, v Miramarskem gradu.
Na večeru je nastopila Vokalna skupina Vinika pod vodstvom Franke Žgavec. V obrazložitvi je med drugim napisano, da je goriški skladatelj opozoril nase zaradi izstopajočega talenta in kipeče ustvarjalnosti. Vinike, pravzaprav njihova zborovodkinja, Franka Žgavec, je že leta nazaj prepoznala njegov talent, poiskala besedila in mu jih dala uglasbiti. Tako je nastala nežna Ladjice želja, vihrava Prva pomlad, zasanjana Arabeska ljubezni, razigrana Moj ljubi potuje in ognjevita Ciganska balada. Za Vokalno skupino Vinika je priredil tudi Venite rož’ce moje ter Cikel božičnih pesmi. Spomladi 2019 je Vinike razveselil še z eno, čisto svežo, na besedilo Ferija Lainščka. Premierno jo boste lahko slišali konec septembra v Vili Vipolže.
25. obletnico bodo Vinike obeležile tudi z izdajo zbirke uglasbenih pesmi, posvečenih prav njim.
Med avtorji besedil prednjači slovenski pisatelj in pesnik Feri Lainšček, ki bo tudi gost tega večera v Vili Vipolže konec jeseni 2019.

 

Torej vabljeni v nedeljo, 29. septembra ob 19. uri v Vilo Vipolže.

Z nami bo kot gost pisatelj in pesnik Feri Lainšček.

Vodja skupine in avtorica sporeda: Franka Žgavec

Dejan Vidovič, harmonika
Clara Bensa, violina
Ingrid Mačus, klavir

 

Vabljeni k spremljanju objav na fb strani in spletni strani Vokalne skupine Vinika.

http://www.otrociburje.net/vinika/2019/06/koncert-ob-25-obletnici-29-september-2019-vila-vipolze/

https://www.facebook.com/events/333143380954992/